22 de Octubre de 2024 a les 10:34
Des de l'any 2016, els arqueòlegs han treballat en dues campanyes d'excavació anuals dirigides per la Universitat de Barcelona (UB) sobre una superfície de 4,6 hectàrees de terreny a la Serra del Convent, un emplaçament de control estratègic. Entre les descobertes destaquen l'església conventual de 30 metres de llargada, així com elements constructius, ceràmiques o teixits.
A banda del temple, d'estructura de finals del romànic i principis del gòtic, una altra descoberta destacada que mostra l'exposició és la tomba d'una de les priores del monestir. Amb el suport de les institucions, la intenció és continuar els treballs al jaciment per excavar els espais on les dones feien comunitat.
La responsable del projecte de recerca històrica i arqueològica al jaciment del monestir d'Alguaire, Maria Soler, ha explicat que l'espai d'excavació és singular i "molt important" per entendre el paper de les dones dins d'una orde monàstica "militaritzada" i "masclista" i que tenien poder sobre el territori.
L'Ajuntament d'Alguaire ha organitzat l'exposició per reunir i explicar el procés a la població dels treballs que s'han dut a terme al llarg de 9 anys i presentar el projecte de museïtzació del jaciment, que inclou un centre d'interpretació, segons ha destacat el regidor de Cultura i Urbanisme del consistori, Jaume Farreny. "Volem incentivar el valor patrimonial del monestir", ha dit. En aquest sentit, Farreny ha apuntat que el consistori està a l'espera de noves convocatòries de subvencions per començar a treballar en el projecte.
L'exposició 'Monestir d'Alguaire' es podrà visitar els dissabtes i diumenges des de les onze del matí fins a dos quarts de dues del migdia i de cinc a dos quarts de vuit de la tarda.
Les excavacions han estat el resultat de la col·laboració entre la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament d'Alguaire i s'han inclòs dins del projecte 'Paisatges espirituals. Una aproximació espacial a les transformacions de la religiositat femenina medieval als regnes peninsulars durant l'Edat Mitjana'.
El jaciment conserva la línia de muralla del recinte fortificat medieval que al segle XII passà a mans cristianes. Un segle més tard, data la fundació del monestir femení de l'orde de Sant Joan de Jerusalem, la comunitat del qual va perdurar fins a final del segle XVII.