Resuming podcast

9 de Juliol de 2021 a les 12:01

“Els invisibles” Som terra XII Premi per la Diversitat en l'Audiovisual del CAC

Compartir

Els Premis per a la Diversitat distingeixen el capítol “Ètnies” del programa Tabús (TV3), el programa MAS enllà de Ràdio Banyoles, la sèrie documental 18+1: un jovent que camina, el web Desirée Bela i l’Associació Fotomovimiento 

Els dos capítols del Som Terra "Els invisibles" dedicat a les persones temporeres ha rebut una menció especial del jurat del XII Premi per la Diversitat en l'Audiovisual en la categoria de ràdio que atorga el CAC, el Consell de l'Audiovisual a Catalunya. 

Som terra, una coproducció d’EMUN FM Ràdio i de la Xarxa de Comunicació Local, és un programa sobre el sector primari que s’emet per més de 30 emissores locals de les terres de Lleida. Està conduït per la periodista Pili Garcia. El capítol premiat, que va ser enregistrat en època prepandèmica, mostra una visió transversal i sense estereotips del sector de persones que han vingut a treballar a la campanya de la recol·lecció de la fruita dolça a Lleida. 

El jurat valora molt positivament la visibilització d’aquelles persones que generalment no tenen veu i el fet de mostrar els diferents punts de vista de tots els sectors implicats, així com el tractament d’interès humà i com l’apropament a una realitat poc difosa pels mitjans de comunicació, defugint els conflictes, proporciona una mirada diversa i tendra alhora. En destaca com manifesta la periodista que també canvia la seva mirada:  “Jo els veig, els estic veient. Ells, em veuen a mi. Ja no som tan invisibles...”. 

La Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual (MDA), entitat impulsada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha organitzat el 8 de juliol, la XIII jornada de la MDA, dedicada a analitzar les narratives alternatives contra el racisme. 

La jornada ha estat presentada pel president del CAC, Roger Loppacher, per la presidenta de la MDA i consellera del CAC, Carme Figueras i pel degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros. La sessió ha tingut lloc a la seu del Col·legi de Periodistes, a Barcelona. 

Els dos capítols d'"Els Invisibles" es van gestar i enregistrar en època prepandèmica, l'estiu de 2019. Pili Garcia, la periodista que edita, presenta i produeix el Som Terra, veïna de Benavent de Segrià, va entrevistar persones que havien vingut a treballar a la campanya de la recol·lecció de la fruita dolça a Lleida. Ho va fer a peu de carrer a primera hora del matí, quan els treballadors esperaven que un pagès els contractés, i a darrera hora de la tarda, un cop acabada la jornada laboral, quan sortien a la fresca a les places i carrers dels municipis del Segrià; i, també a l'alberg de Corbins, a algunes de les persones que hi estaven allotjades. En total va escoltar una dotzena de persones temporeres, totes elles subsaharianes i treballadores de la campanya de recol·lecció de la fruita dolça al Segrià.  El programa "Els Invisibles" recull, a més, un grapat d'entrevistes de tots els actors que intervenen en la campanya de la fruita per oferir una imatge polièdrica de la problemàtica dels treballadors al camp.

En els dos capítols d'"Els Invisibles", vam entrevistar:

Gemma Casal, membre de la plataforma Fruita amb Justícia Social.

Pere Roqué, president d’ASAJA Lleida.

Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida.

Jordi Guerrero i Jovana Urrea, tècnics de Caritas a Lleida.

José Crespín, delegat del Govern Espanyol a Lleida.

Regina Cairol, regidora de Serveis Socials de la Paeria (Ajuntament de Lleida).

Ramon Comes, responsable de temporers d’Unió de Pagesos, veí de Corbins i pagès. 

I vam visibilitzar "Els Invisibles".

 

Soc una periodista lleidatana nascuda el segle passat, el 1975, experta en primeres entrevistes, que estima la comunicació local. El programa Som Terra escolta el primer sector tot fent periodisme lent i de proximitat.  Al Som Terra, volem estimar el primer sector d’una manera àmplia, transversal i amb sentit crític. Perquè només som capaços d’estimar allò que coneixem, perquè només coneixem allò que ens ensenyen.  M'he fet meva aquesta meravellosa frase de Leonardo Boff: "Hem de sentir que Som Terra, un sentiment que sorgeix espontàniament en qualsevol humà quan se n'adona que el nom d'home deriva, cabalment, de la paraula llatina humus, que vol dir terra bona, terra fèrtil."És per això que el Som Terra és un programa per a rurals i urbanites, per a ecològics i per als qui no ho són encara, per als qui parlen amb la "e" (tancada i oberta) o pels qui parlen amb la vocal neutra. Som Terra, l'humus, el som tots.