Resuming podcast

12 de Novembre de 2021 a les 12:34

Els pobles petits de Lleida presenten els seus projectes als Fons Next Generation

Compartir

La Unió Europea vol fomentar la recuperació, la transformació i el creixement de l’economia local a gran escala

 Els 216 municipis de menys de 5 mil habitants de la demarcació de Lleida ja poden presentar la seva candidatura per rebre els ajuts de la Unió Europea dins els pressupostos Next Generation. Un comitè de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) avaluarà les iniciatives de cada ajuntament i els podran facilitar entre 40 mil i 3 milions d’euros.

Els fons Next Generation són un instrument temporal i extraordinari de recuperació econòmica. L’objectiu de la UE és accelerar la sortida de la crisi generada per la pandèmia i reformar les economies europees cap a un model de creixement sostenible. Per fer-ho, injectarà el paquet d’estímul més gran que ha finançat mai: un total de 750 mil milions d’euros a repartir entre tots els estats membres.

L’àmbit local serà un dels beneficiaris d’aquest finançament. La UE considera els territoris de menys de 5 mil habitants com a municipis de repte demogràfic, per tant, ha ideat un marc d’actuació exclusiu. Les línies d’actuació impulsaran la transició energètica mitjançant la reducció del consum energètic dels edificis municipals; l’increment de la capacitat de generació d’energia renovable; la millora la gestió dels claveguerams i l’aigua potable; la millora els processos de selecció de residus i altres projectes que posin en valor el patrimoni cultural de cada municipi per atreure turisme.

Més del 94% dels pobles de Lleida són considerats municipis de repte demogràfic per la UE

Més del 94% dels municipis de la demarcació de Lleida tenen menys de 5 mil habitants. El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha fomentat l’interès dels ajuntaments i preveu que la ràtio de participació sigui elevada. Teresa Botargues, assessora d’Innovació i Desenvolupament Local del Patronat, afirma que “des que es van publicar les bases de la convocatòria, vam fer-ne difusió i hem habilitat eines per posar a l’abast tota la informació disponible i resoldre els dubtes de les administracions”.

El municipi de Torrefarrera ja ha presentat el seu projecte més ambiciós: la modernització del mercat de venda no sedentària més gran de la demarcació de Lleida, valorada en 666 mil euros. L’alcalde, Jordi Latorre, aposta per la digitalització i ha explicat que volen “ajudar als paradistes amb la venda digital, facilitant la comunicació amb els clients a través d’un sistema de reserves i compres virtuals”. També volen invertir en millorar l’accessibilitat al mercat i convertir-lo en una zona amb sistema wifi, punt d’informació, sistema de megafonia i amb una recollida moderna i eficient de les deixalles. “Es tracta d’una transformació bastant radical del nostre mercat municipal”, afirma Latorre, “tenim esperança i il·lusió perquè hem fet la feina”.

El mercat ambulant de Torrefarrera. Fotografia: Lleida.com

L’ajuntament d’Alfarràs, al seu torn, ha presentat un projecte de renovació de l’enllumenat i de dotació de plaques solars els establiments públics. A més, l’alcalde Joan Carles Garcia planteja la possibilitat de canviar tot el parc mòbil dels agents municipals: “volem dotar-los de bicicletes elèctriques per tal d’unir el centre del poble amb l'extraradi”. Des del consistori també es mostren positius i esperançats.

L’IDAE aprovarà plans d’ajuntaments com aquests per ordre d’arribada, d’ençà que es va obrir el termini de presentació el passat 5 de novembre. Teresa Botargues creu que el temps serà tot un repte, ja que l’IDAE “haurà d’habilitar els mecanismes per resoldre cada projecte en un període de 4 a 6 mesos”. Després rebre la resolució, els ajuntaments tindran un màxim de 24 mesos per executar les inversions.