17 de Juny de 2023 a les 8:24
Diumenge 18 al matí i fins a l'hora de dinar, hi haurà festa a Almenar. La cooperativa de Fruites Apyfa celebra el seu cinquantè aniversari amb un concurs de pastissos de fruita i xerrades obertes al poble.
La sala 1 d'octubre i la sala Polivalent seran els dos escenaris de la jornada. Els assistents s'endolciran el matí amb la degustació de dolços i batuts de fruita. I després podran gaudir de tres xerrades amb la fruita com a nexe comú. La celebració clourà amb l'entrega de premis del concurs de pastissos de fruita.
Aquesta cooperativa agrària, situada al Segrià Nord, va ser fundada l'any 1973. La major part dels quaranta-cinc socis que en formen part pertanyen a la població d'Almenar, seguit de les poblacions d'Alfarràs i Ivars de Noguera. Té una horta regada pel riu Noguera Ribagorçana i reforçada per l'aigua del Canal de Pinyana, que s'abasteix del pantà de Santa Anna. Aquesta zona té un clima calorós cosa que fa que, juntament amb l'aire que arriba dels Pirineus, la fruita sigui molt dolça i d'una duresa diferent de la produïda en altres zones. Aposten pel cultiu ecològic de fruita dolça, especialment de pinyol com ara el préssec tardà, el préssec de Pinyana.
Entre els ponents de la jornada, hi haurà l’Ivan Pascual, chocolate maker d’Origen Bean to bar, que presentarà la xerrada "Xoco fruit". La Pili Garcia n'ha parlat al Som Terra 387. Podeu recuperar la conversa aquí:
També hem parlat amb el Xavier Badia, president de Fruites Apyfa, i amb el Xavier Ramon Nuin, fundador i cerveser artesà de cerveses Brebel i de Ferment Project que farà una xerrada sobre “Les eines per combatre el malbaratament alimentari, el vi de fruita”. Podeu gaudir-ne aquí: