24 de Març de 2022 a les 13:02
En moltes granges han hagut de sacrificar bestiar pel desorbitat encariment del pinso, l’energia, i el combustible. Ara s’hi suma un nou factor, les conseqüències de la vaga dels transports. Si la indústria deixa de recollir la llet, com han anunciat algunes empreses, serà el toc de gràcia, perdrem la producció lletera catalana en qüestió de mesos.
Una explotació lletera mitjana a Catalunya està perdent 608 € al dia. Aquest és la raó per la qual els ramaders es neguen a signar els contractes que entrarien en vigor l’1 d’abril. El motiu és el que preu que li proposa la indústria en la majoria dels casos està per sota del cost de producció, fet que és il·legal, segons la Llei de la Cadena Alimentària i absolutament insostenible per als ramaders. L’entitat demana que es permeti la recollida de llet sense haver signat el contracte com a mesura excepcional, mentre duri la seva negociació.
Les explotacions lleteres demanen al govern que obligui a la indústria a mantenir els contractes actuals d’aportació de llet més enllà de l’1 d’abril, quan acaben molts d’aquests. Des del sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya asseguren que la indústria en la majoria dels casos els proposa preus per sota del cost de producció i amb la conjuntura actual es neguen a signar nous contractes.
Per tot plegat JARC exigeix al govern que garanteixi el transport de llet i altres mercaderies relacionades amb l’alimentació i assegura que en moltes granges han hagut de sacrificar bestiar pel desorbitat encariment del pinso, l’energia i el combustible.
Si la indústria deixa de recollir la llet, com han anunciat algunes empreses, serà el toc de gràcia pel sector. N’ha parlat en declaracions a EMUN FM, Roser Serret, cap del sector lleter de JARC.
L’entitat demana que es permeti la recollida de llet sense haver signat el contracte com a mesura excepcional, mentre durin les negociacions.