29 de Desembre de 2021 a les 19:38
Immersos en una nova onada, no podia ser d’altra manera que la primera reflexió de l’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, sobre el 2021 sigui la pandèmia. “Ha estat un any molt complicat marcat per la COVID. Va començar i acaba enmig d’una onada forta. Una altra. Els projectes previstos, però, s’han anat executant i vam poder celebrar la Festa Major, tot i ser dubte fins a l’últim moment!”, ha expressat.
A més, ha explicat que la construcció de la nova biblioteca municipal destaca entre els projectes que s’havien marcat com a importants. Ara ja està acabada i només falta habilitar-ne el mobiliari i emplenar els nous prestatges de llibres. La Generalitat ha de proporcionar el lot fundacional de llibres, que és molt gran i molt costós, abans de la primavera.
Durant el 2022 el municipi podrà inaugurar-la. També la nova sala de vetlles, acabada de construir. “Era una necessitat per a un municipi de les dimensions de Torrefarrera. Només falten els tràmits administratius per obrir-la”, ha explicat Latorre. A l’Institut Joan Solà en podran fer una altra d’inauguració, la del pati nou. Molt aviat, els estudiants en gaudiran. Altrament, durant aquests mesos també s’ha anat construint per fases un passeig arbrat de gairebé un quilòmetre i mig al voltant del carrer Mossèn Cinto Verdaguer.
L’alcalde també ha fet referència al Pla de suport social i econòmic que es va pactar entre tots els regidors l'any 2020 en plena crisi per mitigar-ne els efectes. Les ajudes, d’uns 227.000 €, s’han fet efectives entre el 2020 i el 2021. Les han rebudes comerciants, autònoms, aturats, persones en ERTO, comerciants del mercat municipal, a qui han reduït la quota al 50 o al 70%, i els bars perquè poguessin treballar sense haver de pagar tant per les terrasses.
En aquest sentit Jordi Latorre s’ha mostrat satisfet. “En tot el municipi només ha tancat un comerç. Sense fer triomfalismes, comparativament està prou ben preservat. La situació sociolaboral dels veïns i les veïnes és bona”, ha explicat fent referència a indicadors com el de l’atur, que és d’un 6% al municipi.
I al 2022? “Doncs si es poden dur a terme tots els projectes que s’han planificat serà un any més que mogut”. A banda d’inaugurar la biblioteca, la sala de vetlles i el pati de l’Institut, a Torrefarrera durant el 2022 s’executaran moltes obres.
La Casa Sorigué, que és una casa històrica, serà rehabilitada. Les plantes primera i segona esdevindran un centre cultural per a les entitats culturals del poble. La planta baixa serà un centre interpretatiu del canal de Pinyana, un petit museu per explicar com el canal fa transformar el municipi fa més de tres-cents anys. També s’hi crearà una petita oficina turística. “El poble rep força visitants. L’Street Art Festival, i les creacions que deixen al municipi, atrauen força gent, i cal dinamitzar-ho.”
També explica que el PUOSC es dedicarà a millorar el parc empresarial, “que és la joia de la corona de Torrefarrera”, diu orgullós l’alcalde. Es tracta del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya, que té l’objectiu de permetre als ens locals impulsar accions que afavoreixin el desenvolupament. En aquest sentit, a Torrefarrera s’asfaltarà el carrer de Baix i el carrer Indústria. Al polígon nou s’hi canviarà l’enllumenat i s’hi instal·larà una bomba d’aigua per a les aigües pluvials. El cost d’aquestes obres és d’uns 300.000 €.
Els espais d’oci també es tindran presents. El consistori té damunt la taula dos projectes, l’un per millorar les piscines, i l’altre per obrir un local d’oci de caps de setmana pel jovent d’entre 12 i 18 anys. “Les piscines ja tenen gairebé trenta anys i volem canviar la piscina olímpica. Les coses es fan velles i s’han d’anar cuidant”, explica l’alcalde torrefarrerí.
Abans de d'acomiadar-nos, resumeix què es preveu fer si reben els Fons Next Generation. De moment, han presentat un projecte per acabar de canviar l’enllumenat exterior del municipi perquè sigui eficient. Un 60% ja es va fer, però encara falta el 30% restant. A més, volen fer eficient l’enllumenat dels dos camps de futbol. Latorre ha explicat que al tenir-ne dos gasten el doble que qualsevol altre municipi. “Canviar-ho a Led seria un estalvi molt important”, ha dit.
A banda de canviar l’enllumenat també tenen el projecte de millorar el comerç no sedentari. Es pretén transformació el mercat municipal dotant-lo amb suports tecnològics que ajudin en la seva activitat als comerciants. “Volem adaptar-lo al segle XXI i de retruc, així, es milloraria també el parc empresarial”, afegeix l’alcalde de Torrefarrera.