Resuming podcast

23 de Juliol de 2024 a les 12:28

Jornades de Portes Obertes al Monestir femení santjoanista d’Alguaire

Compartir

Nova Jornada de Portes Obertes al Monestir femení santjoanista d’Alguaire

Alguaire, al Segrià Nord, té un tresor amagat. Es tracta del jaciment arqueològic del Monestir femení Santjoanista, el més rellevant de Catalunya de les seves característiques. En el seu moment de màxima esplendor, aquest monestir va arribar a albergar una trentena de monges hospitaleres. A finals del segle XVII es va abandonar i avui d’aquell complex arquitectònic ens queden els vestigis del jaciment.

Cada any es duen a terme diferents campanyes arqueològiques, en el marc del programa quadriennal de recerca arqueològica amb el nom:  priores, senyors i prínceps, espais de poder de Catalunya moderna i medieval, finançat per la generalitat i l’Ajuntament d’Alguaire, es treballa per recuperar la història que s'amaga sota terra.

La d'aquest estiu se centra principalment a estudiar dues càmeres funeràries que s'han localitzat i que tot apunta que són les de les fundadores, la Marquesa de Guàrdia, primera priora del monestir, i la seva filla, segona priora del monestir.

La visita guiada anirà a càrrec de la directora de l’equip, la Dra Maria Soler, acompanyada de l’equip, format per set estudiants del Grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona i dos col·laboradores del territori. La Dra Soler ha reivindicat el fet que s'estableixin lligams amb el territori. 

Podeu recuperar l'entrevista que li vam fer a l'Obert per Vacances en aquest enllaç:

 

El Monestir es va fundar a l’edat mitjana l’any 1250 i  va estar actiu fins a les acaballes del segle XVII, quan les monges hospitaleres que hi vivien van decidir abandonar-lo a causa del risc d’esfondrament  del conjunt arquitectònic format per l’església monumental i el claustre.