Resuming podcast

1 de Setembre de 2020 a les 20:32

La plantilla de les escoles d’Albesa, Alguaire, Almenar, Alfarràs i Torrefarerra a punt per al nou curs escolar.

Compartir

Avui es el dia oficial en què els docents han tornat centres per preparar un curs marcat per la Covid, després de mig any sense classes presencials, tot i que alguns mestres ja fa dies que estan preparant el retorn a les classes.


Els centres d’ensenyament de primària obriran el curs escolar el 14 de setembre amb els dubtes i inquietuds que generen les mesures sanitàries establertes.


És el cas de gran part de l’equip docent de l’Escola d’Almenar que fa dies que treballen per iniciar un curs escolar marcat, especialment, per l’estrena de la nova escola que no s’ha pogut inaugurar ni fer jornada de portes obertes a causa del coronavirus. Els mestres de l’Escola d’Almenar treballen a contrarellotge per tenir el centre a punt per a rebre l’alumnat el proper 14 de setembre.


Hem parlat amb el director de l’Escola d’Almenar, Manel Gràcia, que ens ha explicat que durant el juliol i agost part del professorat i equip directiu han treballat per tenir l’escola a punt. Encara, però, queda una incorporació, falta un mestre pendent de nomenament que a final de setmana es podrà incorporar. També ens ha parlat del doble repte de posar en marxa un edifici que parteix de zero i d’adequar-lo a la nova realitat.


Entén el neguit de les famílies i és per aquest motiu que esperaran a explicar les mesures un cop es considerin definitives per part d’Ensenyament precisament per a no contra informar o oferir informació contradictòria.


Podeu escoltar aquí l’entrevista al Manel Gràcia, Director de l’Escola d’Almenar.

D’altra banda, l’escola La Creu de Torrefarrera, la més nombrosa de la demarcació de Lleida juntament amb la de Viella i que compta amb 4 línies per curs i 480 alumnes matriculats enguany, han pogut comptar amb gaire bé tot el professorat del nou curs. Malgrat això, la directora reconeix que no podran mantenir les ràtios fixades.


La màxima responsable del CEIP La Creu, Maribel Panadés, reconeix que el primer dia de feina dels mestres ha anat bé i que a la plantilla ha anat a treballar de manera presencial. Es mostra satisfeta però assegura que, en general, continuen mancant professors.

Sobre el curs atípic, Panadés reconeix que s’hauran d’adaptar dia a dia i plantejar nous escenaris i que encara tenen dues setmanes per endavant per definir-los. També, si fos necessari, l’Ajuntament de Torrefarrera i Ensenyament han decidit no desmuntar els barracots que fins ara ocupaven els alumnes de l’INS Joan Solà i que ja no necessitaran perquè enguany estrenen institut i que, en el cas que fos necessari, seria el Pla B per instal.lar l’alumnat de l’escola La Creu.

Podeu escoltar aquí l’entrevista a la Maribel Panadés, Directora de l’Escola La Creu de Torrefarrera.

A Alguaire, la direcció respira optimisme i ganes per arrencar el nou curs escolar tot i les dificultats evidents amb què es trobaran. Les ganes no falten al Teresa Bergadà d’Alguaire. També han treballat durant el juliol i l’equip directiu ja es va incorporar la setmana passada.
Falta un “reforç Covid”, una persona més que es nomenarà el dia 3 i que es podrà incorporar el dia 7 de setembre.


La directora, Tere Duran, assenyala que tenen sort perquè els grups més grans seran de 20. “Som una escola afortunada tenim el personal i tenim l’espai”, ha reafirmat la directora del Teresa Bergadà. Des de la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament i la direcció s’han establert les entrades al centre, que en seran 4. Entraran en dos grups per cada una de les dues entrades que té el centre i amb 10 minuts de diferència del segon grup. amb quatre entrades.

Es farà una reunió telemàtica per explicar a les famílies com anirà el nou curs i com l’escola ha de funcionar amb la més màxima normalitat. “Sortiran problemes que intentarem resoldre”, ha afirmat la Tere Durant amb actitud positiva, doncs, per aquest inici escolar a Alguaire marcat per la Covid.

Aquí pots escoltar l’entrevista a la Tere Duran, Directora de l’Escola Teresa Bergadà d’Alguaire.

El professorat de l’Escola Pinyana d’Alfarràs també s’ha retrobat avui i han pogut donar la benvinguda a les noves incorporacions. La plantilla ja està al complet. No hi haurà més nomenaments ni mestre de reforç Covid.
Hem parlat amb la directora, Carme Prades, que ens ha explicat que l’únic augment de la plantilla correspon a l’ampliació de mitja jornada a jornada sencera de la Tècnica d’Integració Social.

Malgrat això, l’Escola Pinyana és un centre d’alta complexitat i enguany no es farà la sisena hora, per tant, al reduir una hora diària i mantenir la plantilla de mestres es podran assolir les ràtios establertes per Ensenyament.

La direcció ha apostat per reduir al màxim les ràtios per alumne i classe i d’aquesta manera no hi haurà cap grup de més de vint alumnes. El grup més nombrós tindrà 19 nens i nenes.

A l’Escola Pinyana no seran necessàries les entrades esglaonades perquè hi ha un espai molt ampli i s’han habilitat diferents entrades i diferents circuits. Així doncs, hi haurà tres entrades, una per P4 i P5, una altra per Cicle Mitjà i P3 i la tercera per Cicle Superior i Cicle mitjà.

L’Ajuntament ha reforçat l’àrea de neteja i contínuament mentre hi hagi alumnat al centre hi haurà tres persones que es faran càrrec de la neteja de l’escola.

La directora, Carme Prades, remarca que les mesures hi son totes i que l’equip docent té moltes ganes de rebre l’alumnat i enfronten el nou curs amb molta empenta.

Aquí podreu escoltar l’entrevista a la Carme Prades, Directora de l’Escola Pinyana d’Alfarràs.

 

Finalment, a l'escola L'Àlber d'Albesa també fa dies que l'equip de mestres treballa per començar un nou curs escolar marcat per la notícia de la construcció de la nova escola fortament reivindicada. 

El passat juliol el Departament d’Educació va modificar el Pla Econòmic i Financer d’Inversions en construccions escolars amb la incorporació de 17 noves actuacions arreu del territori incloent la corresponent a les obres de nova construcció de l’Escola L’Àlber d’Albesa. Ara s'obre un procés participatiu per decidir com han de ser les instal·lacions del nou centre.

La directora de l'Escola L'Àlber d'Albesa, Carme Pons, ha confirmat a EMUN que la plantilla ja està al peu del canó treballant per l'obertura del nou curs escolar quedant pendent, només, l'assignació del mestre o mestra de religió.
La notícia de la construcció de la nova escola l'ha rebuda amb molta il·lusió donat que la tasca docent resulta complicada amb les condicions actuals.


Ara bé, una cosa a favor de l'escola actual és que al no tenir passadissos no cal organitzar els grups perquè no es creuin a les entrades i sortides. L'alumnat podrà entrar per la porta principal, que té prou amplada, i que admet que es puguin incloure tres vials d’accés que s'han recollit al Pla de Cobertura del centre i que està penjat al web.


Les mesures es presentaran a les famílies a través del web de l'escola però també amb reunions presencials amb les famílies de màxim 10 persones perquè la direcció del centre no vol perdre la relació interpersonal que existeix a L'Àlber.


La Carme Pons creu que una primera reunió presencial amb les famílies aclarirà molts dubtes i és molt menys freda que una reunió telemàtica, sobretot en el cas dels nous tutors i tutores. També que el curs escolar s'inicia amb incertesa però amb moltes ganes de reprendre les classes.
La Carme Pons valora molt positivament el procés participatiu de la construcció de la nova escola per part del Departament ja que ajudarà a planificar l'espai del centre adaptant-lo a la realitat d'Albesa comptant amb l'assessorament dels tècnics experts en aquest àmbit.


Aquí podeu escolar la Carme Pons, Directora de l'Escola L'Àlber d'Albesa.