15 de Setembre de 2022 a les 11:37
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, presenta el nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes. Es tracta d’una eina fonamental que té com a objectius principals consolidar les polítiques d’igualtat i feminismes que despleguen els ajuntaments i els consells comarcals arreu de Catalunya, i enfortir i consolidar les xarxes de serveis d’atenció a les persones.
El pacte estableix el nou marc de relació entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i les administracions locals. S’ha construït a través del diàleg i el treball conjunt entre Igualtat i Feminismes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya.
L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre explicava perquè és tan important aquest servei:
La creació d’aquest Departament ha suposat doblar el pressupost especific de les polítiques d’igualtat, per tant, en el conjunt de Catalunya, el pressupost de les transferències del Departament als ens locals ha passat dels 45.436.608 euros de l’etapa 2018-2021 als 90.981.411 euros per als anys 2022-2025. En el cas de la vegueria de Lleida, l’import pràcticament s'ha duplicat, i ha passat dels 3.143.622 euros als 5.937.989 euros.
Aquests recursos es distribuiran entre els ajuntaments dels municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals. Per tant, a les comarques de Lleida es vehicularan cap als consells comarcals de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell, i l’Ajuntament de Lleida. Tenint en compte també els micropobles, ho escoltem:
Per últim, i en la mateixa línia de donar resposta a les necessitats dels ens locals, el nou Acord Marc simplifica els tràmits administratius i estableix un model de finançament àgil i flexible. Entre altres, el sistema permet ajustar els imports anuals a les necessitats de cada context, i traspassar els romanents a exercicis posteriors. A més, l’Acord reforça els mecanismes d’acompanyament i coordinació entre els ens locals i el Departament d’Igualtat i Feminismes.