3 de Febrer de 2022 a les 11:57
Joan Manel Moreno, treballador de l'ajuntament d'Alfarràs i membre de la Força del poble explica a EMUN que ara mateix a Alfarràs ho tenen força controlat. "Així tot hem tingut molta feina, fa anys que recollim brossa i fem batudes", diu.
Moreno explica que la manera d'evitar que es descontrolin de manera greu els abocadors és retirar-los tan aviat com es detectin. "Primer veus, un televisor, després un matalàs, i al cap de res ja hi ha un munt de bosses d'escombraries. Un cop ja hi ha gran volum és molt complicat retirar-ho tot. Es necessita molt de temps, i molta gent", detalla.
Creu que és important que des dels ajuntaments insisteixin a fer difusió de la problemàtica a través de les xarxes i els ebandos. "Cal fer consciència. A poc a poc els incívics se n'adonen. Tinc l'esperança que d'aquí a uns anys això quedarà en l'oblit. Però de moment cal seguir en la lluita", declara Moreno.
"L'incivisme ens surt car", Antoni Perea
Antoni Perea, l'alcalde d'Alguaire també ratifica la problemàtica. Com que les brigades municipals treballen per netejar les zones afectades i reduir-ne l'impacte, es controla la situació. Tanmateix, "petits abocaments sempre en trobem especialment a la Serreta", explica a EMUN. "Ens falta cultura ambiental", afegeix.
"L'incivisme ens surt car", afirma. A banda del cost medioambiental evident, també es genera un sobrecost pel municipi. No fa tant de temps que s'ha hagut de netejar un abocador força gran que hi havia en un terraplè de la Serreta. "Se n'ha fet càrrec l'Agència de Residus amb un cost al voltant dels 15.000 €".
A l'alcalde, a més, el sorprèn que hi hagi persones que vagin abocar la brossa al camp quan a 500 m del nucli municipal hi ha la deixalleria comarcal. "Obre cada tarda, de dimarts a divendres. Sembla que hauria de ser més senzill", explica. I recorda que aquest tipus d'actituds incíviques es poden multar si es denuncien.
"Hi trobem de tot: runa, roba, garrafes d'oli, bosses d'escombraries...", Àlvaro Llovera
Àlvaro Llovera, membre de la brigada municipal d'Albesa, afirma que han d'anar a netejar el riu i els voltants una mitjana de deu cops l'any. "Hi trobem de tot: runa, roba, garrafes d'oli, bosses d'escombraries...". També denuncia que molt sovint es troben les illes dels contenidors de reciclatge mig buits i els residus al voltant a terra. "La imatge de brutícia és molt desagradable i dona molta feina. Cal llençar les coses on toca", diu.
"Són actes incívics que afecten molt negativament, en recursos humans, en feina, en el nostre entorn i en el medi ambient", Raül Malla
A Almenar tot just han publicat un ebando demanant civisme als veïns i veïnes. Raül Malla, regidor d'Agricultura, Associacions i Esports, ha declarat que és un dels problemes que es troben de manera habitual al municipi: "són actes incívics que afecten molt negativament, en recursos humans, en feina, en el nostre entorn i en el medi ambient". A més, recorda que en el municipi hi ha el servei de porta a porta, les microdeixalleries i la deixalleria comarcal a Alguaire.
Podeu escoltar-lo aquí: