11 de Març de 2022 a les 16:14
La Cambra de Comerç de Lleida ha impulsat un treball de recerca per aportar informació rigorosa i útil sobre un fenomen de gran rellevància econòmica i social per a la demarcació: la deslocalització d’empreses cap a altres territoris de l’Estat espanyol. Un informe, elaborat durant els últims vuit mesos i que porta per títol ‘Estudi sobre la deslocalització d’empreses de les comarques de Lleida’, presentat aquest dilluns, que posa de manifest que les comarques lleidatanes perden més d’una cinquantena d’empreses cada any de mitjana, que es desplacen cap a altres territoris.
Uns canvis d’ubicació que no tenen res a veure amb la mida de l’empresa, ja que afecten en la mateixa proporció empreses petites, mitjans i grans, segons les conclusions d’aquest estudi. Pel que fa a sectors d’activitat, cal destacar que els més afectats són el comercial (21,26%) i el de la construcció (14,02%). En aquest sentit, les dades obtingudes, durant el període estudiat (2015-2020), mostren que tots els sectors es deslocalitzen principalment a Barcelona, excepte l’agricultura, la ramaderia i la pesca, que escull Osca com a destí principal.
Pel que fa a les causes de la deslocalització, es constata una casuística força diferenciada en funció del territori de destí. En aquest sentit, les empreses que marxen a Barcelona ho fan per motius molt lligats a la capitalitat, com són les infraestructures, la disponibilitat de treballadors o l’oportunitat d’incrementar clients. Les companyies que se’n van a Osca, en canvi, apel·len a raons de caràcter més polític i econòmic, com l’agilitat administrativa, la predisposició dels responsables públics i la disponibilitat de sòl industrial. En paral·lel, els beneficis fiscals i les subvencions són els principals augments per deslocalitzar-se en direcció a Madrid.
En parlem amb Josep Ramon Paris, secretari genera de la Cambra de Comerç Lleida: