15 de Juny de 2022 a les 17:00
Avui a les Garrigues i el Segrià es preveu que els termòmetres superin els quaranta graus. Setó afirma que, aquesta manca d'aigua, és molt difícil de sostenir amb aquestes temperatures tan elevades.
Recordem que fa dues setmanes es van detectar nivells elevats de fitosanitaris i plaguicides en l'aigua i el Departament de Salut va imposar-ne restriccions en el consum. Més de 8 mil persones n'estan afectades i Setó lamenta que la situació s'allargui, encara una setmana o deu dies més, segons el darrer anunci de l'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, responsables últims del manteniment i la depuració de l'aigua.
Com a solució a curt termini es preveu canviar els filtres de carbó actiu de la potabilitzadora de Sarroca per augmentar-ne la capacitat de filtració i absorció. Això hauria de ser una solució a curt termini, ja que la contaminació és tan elevada que els filtres queden inutilitzables molt més ràpid que en circumstàncies normals. Setó afegeix que agafar l'aigua del pantà d'Utxesa és en si problemàtic perquè és un pantà molt conflictiu.
Per això, insisteix que la solució definitiva passaria anar a buscar l'aigua del pantà de Rialb a través del canal Segarra- Garrigues i construir la potabilitzadora de l'Albagés, un projecte aturat durant quinze anys. Però, demana celeritat en una solució immediata que, tot i que no arregli el problema de manera definitiva, restauri l'abastiment d'aigua potable als municipis afectats. Mentrestant, s'ha posat un servei de camions cisterna que els porta aigua, "però això és denigrant", es queixa Setó.
Aquest no és el primer episodi de contaminació que pateixen. Fa gairebé quinze anys que ho viuen de manera intermitent, si bé és cert que mai no s'havia detectat una concentració tan alta de partícules contaminants. És per això que els afectats denuncien la inacció dels responsables davant d'una situació que s'hauria d'haver previst.
Les causes, però, encara no estan clares, mentre que algunes veus apunten a un possible abocament il·legal, d'altres creuen que és un més dels efectes negatius de la sequera que s'està patint, ja que hi ha poca aigua i, per tant, la concentració de plaguicides i fitosanitaris és més elevada.
A més a més, Jaume Setó lamenta que aquesta manca dels serveis més bàsics contraresti tota la feina que s'està fent per dinamitzar i repoblar la zona. "Això és tirar-nos pedres a la teulada", exclama.
Podeu recuperar l'entrevista completa: