Resuming podcast

13 de Maig de 2020 a les 7:43

Maig d'aniversaris a la Biblio d'Almenar

Compartir

 

Biblioteca en repòs.

Són closes les tulipes cent-fullades
en el jardí simètric
de rígides palmeres.

Vindran els jardiners silenciosos
i fruitarà el desordre
dels verticals parterres.

(Joana Raspall)

 

El 13 de maig de 1964 es va inaugurar la Biblioteca Ramon Berenguer IV d’Almenar, situada al carrer Espadós.

D’això en fa 56 anys. El primer bibliotecari va ser el Mariano Saurina i l’aposta per la biblio va ser de l’alcalde de la època, el Josep Pociello.

El 1987 i fins el 90, la biblio es va traslladar als pisos dels mestres, a l'actual edifici del CAP.

26 anys més tard de la inauguració de la biblio, l’1 de maig de 1990, la biblioteca es trasllada de nou, al Carrer Espadós, recuperant ubicació tot i que en un nou edifici.


Aquesta biblioteca es va muntar en un temps rècord. En només 30 dies, l’agenda del President Jordi Pujol així ho va establir amb el seu viatge al poble per inaugurar la Central Hidroelèctrica i la Biblioteca el mateix dia, de la mà de l’alcalde en aquell moment, Simon Bardají.

Fusters, electricistes, bibliotecàries dels serveis tècnics de Lleida, tothom treballava a preu fet, per tenir-ho tot enllestit en la data determinada.

I sí, el dia 1 de maig va quedar inaugurada, pel President Pujol.

Escolta aquí el reportatge del 30 aniversari del retorn de la biblio al Carrer Espadós amb les veus de l'Anna Salvia, responsable de la bilbioteca d'Almenar; Teres Malla, alcaldessa i usuària; Aida Torruella, usuària; Carme Labat, conta contes; Carmen Boñales, La Puni, usuària; Maria Bañeres, usuària; Araceli Magrí, usuària. 

 

 

Aquí trobaràs un slide de fotos de la biblio

 

Vine a la biblio,
hi trobaràs
moltes històries
que et faran pensar.

Obri la porta,
obri la ment
i llig a la biblio
en qualsevol moment.

Podràs estudiar
i també connectar,
música escoltar
i pel·lis mirar.

Trobaràs amics
amb qui gaudir,
companys d'aventures
i junts llegir.

Vine a la biblio!
Vine!
(Sàlvia del Berri)

 

Fragment El dia de la Llum de Gonzalo Moure. Premi Cervantes Chico 2017. (Traducció Esther Peiró, @laliteraria)

Pensa en la teva biblioteca. Hi va haver un dia en què aquesta biblioteca no existia. Algú la va somiar, va lluitar per ella, la va omplir de llibres i també de somnis. Fes-te de l’equip d’aquell algú que la va fer possible, lluita per un món on no hi hagi un ésser humà que no tingui a prop una biblioteca, o un amorós bibliobús. Que no hi hagi ni un nen, jove o adult, que no noti el frec de la mà d’una bibliotecària que l’aconselli, que l’orienti dins del laberint. Que és el mateix que dir que no hi hagi ni un ésser humà connectat al que va ser, el que és i el que serà.