2 de Abril de 2020 a les 12:31
Com compensar la manca de vitamina D deguda al confinament.
La vitamina D pot venir de dues vies: l'exposició al sol i l'alimentació. En el cas del sol, es sintetitza més vitamina D a la pell en els mesos d'estiu que a l'hivern, en persones de pell més blanca que en els més morenos i en gent jove més que en gent gran. No cal exposar-hi tot el cos. Amb cara I braços ja n'hi ha prou.
La vitamina D que s'ingereix amb els aliments no és la forma activa, sinó que ha de transformar-se en el fetge i el ronyó. Malalties hepàtiques o renals poden conduir a una menor síntesi de vitamina D activa. Ara durant el confinament, i a més en temps poc assolellat, la primera font està òbviament reduïda.
Aleshores, què cal fer? D'entrada, fer anàlisis periòdiques per mesurar els nivells de vitamina D i saber realment en tenim dèficit o no. A diferència d'altres vitamines, de les liposolubles -les solubles en greixos, com A, D, E i K- en tenim reserves. Una persona ben nodrida i amb un estil de vida saludable hauria de tenir emmagatzemades quantitats suficients de vitamina D per passar el confinament sense patir els efectes de la seva mancança.
Però, per si no sabem els nivells de vitamina D que tenim, per si de cas, durant el confinament, el que podem fer és menjar més aliments que en continguin. Els suplements s'han de limitar a les persones que saben que tenen dèficit.
My Nutritionist, Naila Martínez ens ha recomanat ingerir aliments aportadors de vitamina D com el peix blau , la sardina, la tonyina, el seitó, el verat o el salmó, el rovell d'ou i els bolets. Bolets silvestres, a poder ser.
Aquí trobareu les recomanacions de la Nutricionista Naila Martínez