11 de Octubre de 2021 a les 12:44
En el marc del dia mundial de la psicologia, Salut ha anunciat que s’activaran 52 equips especialitzats a atendre, a casa, joves amb problemes de salut mental. Seran grups interdisciplianaris que tractaran la crisi al domicili dels joves i dels infants dos o tres cops per setmana durant un període de tres a quatre mesos. El govern preveu tenir aquest desplegament en un període màxim de dos anys. Per a fer-ho, s’ha incrementat en 80 milions el pressupost que es dedicarà a salut mental.
Aquest pla respon a la necessitat d’abordar l’increment de casos de salut mental entre els joves durant i després de la pandèmia. Els casos de trastorns alimentaris i les urgències per intents d’autolesions i alteracions de conducta han pujat un 21% en els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil.
En una entrevista a Emun, Cristina Vidal, psicòloga del centre PsicoLleida, ha donat algunes recomanacions a les famílies i als professionals de les escoles per poder detectar trastorns psicològics en joves. Alerta que un retard en la detecció comporta l’agreujament dels casos i que el tractament s’allargui. En aquest sentit, recomana que les famílies no normalitzin conductes com sentir-se desmotivat durant un període llarg o les ganes de plorar constants. En cas de viure-ho, cal oferir-los atenció psicològica.
També és important que els joves puguin avaluar el seu benestar emocional i demanar ajuda en cas de necessitar-ho. En aquesta línia, han engegat projectes com els tallers de salut emocional que s’imparteixen a l’alumnat de segon d’ESO de l’Institut Joan Solà de Torrefarrera.