16 de Novembre de 2021 a les 10:17
La presentació es va fer a la sala de premsa de la Diputació de Lleida i va comptar amb l’assistència del diputat de Salut Pública, Albert Bajona; el director del Banc dels Aliments, Oriol Berenguer, i la coordinadora del projecte nutricional, Lourdes Tecchia.
Així, el Banc dels Aliments de Lleida ha creat una àrea de nutrició, amb l’objectiu d’arribar als seus usuaris per millorar la gestió de la seva dieta, oferint una major alfabetització alimentària i establint una estratègia de promoció de la salut i prevenció de malalties relacionades amb l’alimentació. A més, compta amb un dietista-nutricionista, una figura pionera entre els diferents bancs d’aliments existents.
Els objectius son dignificar la recollida d’aliments i fer corresponsables les persones usuàries de la seva planificació alimentària a través d’un procés d’educació nutricional; i conèixer i millorar l’estat nutricional i de salut de població amb risc d’inseguretat alimentària; i en conseqüència, prevenir i detectar malalties cròniques relacionades amb una mala alimentació.
L’àrea tindrà un servei d’assistència nutricional que treballarà l’aspecte educacional i l’acompanyament dels usuaris, a més de visites clíniques, per tal d’augmentar el coneixements en nutrició de les persones usuàries.
Les dades reflecteixen que un 16% de la població espanyola reconeix tenir una dieta inadequada per motius econòmics, mentre que gairebé el 50% afirmen que no mengen el mateix que abans de la crisi.
Des del Banc dels Aliments s’està treballant en disposar de protocols de priorització, recerca de programari de gestió de pacients, l’elaboració d’un estudi de necessitats nutricionals amb la UdL i l’aliança amb fòrums de salut del territori.
Cal recordar que durant l’any 2020, les persones usuàries del Banc dels Aliments van augmentar en un 40%, i que es va abastir, a través de la xarxa d’entitats, a 29.193 persones a les comarques de Lleida. En un context marcat per la pobresa, actualment a Catalunya un 10,6% es troba en una situació de pobresa severa.
A EMUN FM vam poder parlar ahir amb la Lourdes Tecchia, Coordinadora de l'àrea de nutrició i amb Oriol Berenguer, Director del Banc dels Aliments. Pots recuperar l'entrevista en el següent enllaç: https://www.emunfmradio.cat/programs/aquialoestamblaurapurroy/emunfmradio_podcast_4387?s=2139&ref=wa