Resuming podcast

8 de Juny de 2021 a les 9:37

#PonentStreetArt EPISODI 2: Ivars d'Urgell, art i ciència

Compartir

Benvinguts a la ruta de l’Street Art a Ponent! Una sèrie de 5 episodis que ens portaran per les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell i el Segrià.

La segona parada: Ivars d'Urgell i Vallverd

És dijous i és dia de mercat municipal a Ivars d’Urgell. Un poble de tradició agro-ramadera, situat al Pla d’Urgell i amb un gran espai natural a tocar, l’Estany d’Ivars i Vilasana. 

El municipi compta amb uns 1.500 habitants i una immensa varietat d’espècies ornitològiques que es poden veure i sentir sobrevolant el pla i que han triat aquest espai per formar els seus nius i completar el seu cicle vital: néixer, créixer i reproduir-se, i morir en un entorn privilegiat. 

Custodiant cada punt d’entrada al municipi d’Ivars d’Urgell, fan acte de presència 6 aus d’entre 4 i 10 metres d’alçada: veiem Cigonyes exposant llustroses els seus plomatges, també Cabussons emplomallats, un Picot Verd, el Milà Reial, el mussol banyut i el corb marí gros. 

Des del 2019, les façanes d’Ivars d’Urgell han passat a tenir nom d’ocell. Cada façana decorada és un llenç i una pàgina que forma part de l’Enciclopèdia mural. Una enciclopèdia al carrer oberta i a l’abast de tothom, que aporta un vincle creatiu entre l’entorn natural de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i el municipi d’Ivars per descobrir i compartir el coneixement de les espècies que es troben a l’embassament. 

L’artífex de tot plegat és l’artista, il·lustrador i muralista d’Ivars d’Urgell Swen Schmitz. Nascut a Freiburg, Alemanya, però arrelat a Ponent des del 1995. La idea se li va acudir l’estiu del 2019, buscant l’ombra al carrer de Macià Viladot. Va adonar-se de com unes orenetes havien format els seus nius sota les teules de sobresortien d’una façana  i va sentir la necessitat d’ immortalitzar-les em aquesta paret principal com una manera d’identificar i posar nom a allò que ens envolta. I per la seva sorpresa no eren orenetes ordinàries sinó orenetes cuablanca, una espècie nidificant estival molt comuna especialment a les terres de ponent. 

Segons l’artista, la principal font d’inspiració i motivació de l’obra és la Natura i la relació que hi mantenim, amb la certesa que així com sigui la relació amb aquesta, que tant ens dona, seran les relacions entre nosaltres i amb un mateix. El mural fa el territori propi.  

La ruta de l'Street Art a Ponent segueix amb l'Enciclopèdia mural! Escolta l'episodi 2 del podcast: