Resuming podcast

12 de Juliol de 2021 a les 13:30

#PonentStreetArt EPISODI 5: Les comarques de Ponent, la sala d'exposicions de Lily Brick i Oriol Arumí

Compartir

Benvinguts a la ruta de l’Street Art a Ponent! Una sèrie de 5 episodis que ens portaran per les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell i el Segrià.

Última parada: els murals de Lily Brick i Oriol Arumí 

És impossible visitar qualsevol indret de Ponent sense creuar-se amb un mur firmat per Lily Brick o Oriol Arumí, dos artistes lleidatans que sumen gairebé un centenar d’obres repartides per les comarques de Ponent.

En sis anys, la lleidatana Lily Brick ha pintat més de 400 obres per tot el món, de les quals una quarantena es troben a les comarques de Lleida. Totes elles comparteixen un estil romàntic, fins i tot definit com a poesia visual per la seva relació amb l'entorn, en el seu cas els murals dibuixen la història a través de personatges, sovint noies pèl roges amb mirades intenses que captiven l’atenció. 

Una d’aquestes noies és la Juliette. Un dels primers murals de Lily Brick a Ponent, pintat el 2016. El boom d’instagram amb l’aparició dels igers, fanàtics de la fotografia i de l’aplicació, va ser la combinació perfecta per donar a conèixer el mural a través de les xarxes. I és que es troba en un entorn natural únic, el Clot de la Unilla a Alguaire, una llacuna estacional d’inundació irregular. 

 

Si ens remuntem més enrere, ja fa deu anys que l’artista de Vic instal·lat a Lleida, Oriol Arumí va començar a pintar els primers murs a les terres de Ponent i ha acabat definint el seu estil com a ‘Realisme màgic’, dos conceptes que sembla que es contradiguin però que combinen a la perfecció en el seu imaginari. Personatges reals, en mons alternatius. Lleida s’ha convertit en la seva sala d’exposicions i el muralisme en una lluita per compensar la destrucció que fa l’home de la natura.  

Aquest 2021, l’artista ha realitzat un mural homenatge a l’escriptora Teresa Pàmies a Balaguer, la seva ciutat natal. Segons Arumí, els murals ens ajuden a recordar i eviten que figures com la de Pàmies caiguin en l’oblit. L’Street Art és un estímul que crida a la curiositat i a qüestionar-nos l’entorn en el que vivim. 

Els colors aniran perdent la seva vivacitat per les condicions meteorològiques a l’estar en contacte amb el medi exterior i el pas del temps esborrarà els traços, però mentrestant els murs embellits pels colors de la pintura seguiran plasmant la història dels nostres pobles i ciutat, a través de la pinzellada i de la mà d’artistes d’aquí i d’arreu, que fan el territori seu i reivindiquen cultura a través de l’art. 

La ruta de l'Street Art a Ponent segueix amb l'Street Art a les comarques del Segrià, Noguera i Pla d'Urgell! Escolta l'episodi 5 del podcast: