21 de Octubre de 2021 a les 19:19
“Sense biblioteques que ens quedaria. No tindriem passat ni futur”. Ray Bradbury
El 24 d’octubre es celebra el Dia Internacional de les Biblioteques.
La celebració d'aquests dia va néixer el 1990 a iniciativa de l'Associació Espanyola d'Amics del Llibre Infantil i Juvenil i va comptar amb el suport del Ministeri de Cultura amb l'objectiu de conscienciar la societat de la importància de la lectura i com a homenatge i reconeixement a la tasca del personal bibliotecari.
Des de l’any 1997, a més, es commemora aquesta data en record de la destrucció de la biblioteca de Sarajevo durant el conflicte dels Balcans. L’objectiu de la jornada és, també, recordar la necessitat d’impulsar les biblioteques com a resguard de la cultura dels pobles, dels seus escrits i creences, de fer visible el seu paper a la societat actual com a lloc de trobada amb la cultura i el coneixement i com a instrument de millora de la societat.
Les biblioteques són importants perquè són un dels instruments i serveis públics que ofereixen garanties a drets de la ciutadania com l’accés a la informació, la cultura, la lectura i l’educació, en condicions d’igualtat, aquestes son algunes de les reivindicacions en el dia Internacional de les Biblioteques.
Però, quin és el paper de les biblioteques en el s.XXI?
Segons Norma Soldevila, responsable de la Biblioteca Josep Lladonosa i Pujol d’Alguaire, “les biblioteques són una finestra oberta a la lectura que va més enllà del propi edifici de la biblioteca. Son espais lliures diversos i oberts a l'accés a la cultura i al coneixement a partir de la lectura. A més, permeten accedir a l'aprenentatge i possibiliten la descoberta d'altres idees, persones i cultures”.
La Norma Soldevila puntualitza que “de biblioteques n’hi ha públiques, escolars, universitàries, especialitzades... I fins i tot nacionals i regionals. Totes elles constitueixen un espai d'aprenentatge a tots els nivells i ofereixen una àmplia varietat d'eines i serveis per impulsar que totes les societats i totes les comunitats puguin adquirir nous coneixements i generar canvis en el seu àmbit personal d'oci professional i acadèmic”.
Què podem fer per celebrar el Dia Internacional de la Biblioteca?
Segons Anna Salvia, responsable de la Biblioteca Ramon Berenguer IV d’Almenar, a resposta és molt senzilla, “simplement visitar una biblioteca que és segur que tindran diverses activitats pensades durant la setmana per celebrar aquest Dia. Una altra manera pot ser compartint una ressenya sobre algun dels nostres llibres favorits tot inspirant a altres persones. També podeu acompanyar qualsevol comentari digital amb el hashtag internacional de les biblioteques. #diabiblioteca