Resuming podcast

10 de Juny de 2022 a les 13:00

#socdeproximitat amb David Aguilà, Coordinador del PECT Green&Circular b. Ponent.

Compartir

Vestir-se amb roba fabricada a partir de materials que provenen d’algues, restes de collita o fusta; desenvolupar begudes per a esportistes en base a al xerigot sobrant de les indústries formatgeres; produir components de l’automòbil a partir de la palla d’arròs; extraure colorants i conservants de la brisa del vi, generar biocombustibles o bioplàstics de les dejeccions ramaderes. Aquests són alguns exemples de bioeconomia circular que permeten aprofitar recursos d’origen biològic per generar més activitat econòmica de manera sostenible. 

PECT Green&Circular Ponent. L’impuls per la transformació del model econòmic del territori en base a un sistema d’innovació oberta, col·laborativa i altament especialitzada en l’àmbit de la bioeconomia circular sostenible i en la generació d’energies renovables. 

L’estructura es construeix sobre una sòlida i contrastada base metodològica, desenvolupada i validada a escala local a través de la iniciativa Biolab.Ponent, que implica un especial protagonisme de les administracions locals, i està orientada a impulsar i gestionar la transformació del model econòmic actual de la demarcació de Lleida cap un model d’economia verda, en concret afavorint el desenvolupament dels dos àmbits d’especialització sectorial amb més potencial transformador amb relació als actius del territori:

  • La producció de bio-materials, bio-carburants i bio-energia.

  • L’impuls d’energies renovables i la millora de l’eficiència energètica.

Ambdós àmbits d’especialització estan vinculats directament, al sector de l’energia, la química i els recursos, i indirectament, al sector de les indústries alimentàries, en els dos casos, àmbits sectorials líders de l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya.
El projecte, amb les seves operacions i actuacions, és determinant per a l’assoliment dels objectius de l’estratègia territorial de creixement. Aquesta estratègia, impulsada per la Diputació de Lleida, ha estat elaborada a partir de la identificació d’un repte prioritari per al territori: la necessitat de transformar el model econòmic actual de la demarcació de Lleida cap a l’economia verda.

El territori objecte d’aquest PECT s’emmarca al sud de la demarcació de Lleida i engloba les sis comarques de l’àmbit de Ponent o terres de Lleida: el Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i la Segarra.

Engloba els 149 municipis d’aquest territori, el qual es conforma com la plana més extensa de Catalunya, amb una extensió de 5.585,95 km2, ocupa el 18% de la superfície del país i té una població total de 361.922 habitants.

Es tracta en general, d’un territori molt rural, relativament poc modificat per la urbanització i la indústria, on la població s’ha concentrat a les principals capitals comarcals i pobles grans.

Parlarem amb el David Aguilà, Tècnic del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. Coordinador del PECT Green&Circular Ponent.