6 de Octubre de 2023 a les 14:06
La gírgola és un bolet, autòcton, molt versàtil a la cuina. Carnós i de gust suau, és ideal com a acompanyament, però també com a ingredient principal. A la paella, només amb all i julivert ja és tota una delícia. La Jordina Sánchez Amat ho sabia, i també que de bolets ecològics, n'hi havia poca oferta. Així que va decidir engegar una empresa de cultiu de gírgoles ecològiques a Organyà, d'on és originària la seva família materna.
Juntament amb el seu company i els seus dos fills va deixar terres barcelonines i es va instal·lar a Ponent, a l'Alt Urgell, on ara fa un any que va arrencar el projecte que aposta per una agricultura ecològica, lliure de pesticides en el cultiu del miceli per a l'obtenció de bolets, i per una producció sostenible. Tota l'energia que necessiten els 4 hivernacles, en què cultiven el miceli i les gírgoles, és d'origen fotovoltaic. També investiguen com reduir els plàstics per fer una producció amb el mínim impacte ambiental.
Bolets Peratxa és un projecte amb un vessant social molt rellevant. Els bolets no són l'única passió de la Jordina, havia treballat en l'àmbit de la recerca de la llengua de signes i la sordesa a la universitat i no volia deixar-ho enrere. Així que va decidir combinar-ho tot i crear un entorn laboral inclusiu per a persones sordes.
I d'aquesta barreja tan especial neix Bolets Peratxa, un projecte que de retruc combat amablement el principal problema de les zones rurals d'aquest país: el despoblament.
Amb aquestes quatre ratlles haureu vist que la Jordina Sánchez Amat, propietària i responsable de Bolets Peratxa, té moltíssimes coses a explicar-vos. Podeu escoltar la conversa que hem tingut amb ella aquí: