29 de Març de 2023 a les 13:16
Ha quedat aprovat el Decret de mesures contra la sequera. 224 municipis es troben en estat d'excepcionalitat. L'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, podrà prendre decisions importants sobre l'abastament d'aigua, basant-se en aquest decret. En concret, pot suspendre si cal el subministrament per a usos no domèstics, recuperar pous en desús i augmentar les sancions en cas d'incompliment greu. L'excepcionalitat prohibeix, entre altres usos, regar jardins o netejar carrers amb aigua potable. També s'obliga a reduir l'aigua d'ús agrícola i la destinada a usos industrials.
Hem començat el Som Terra amb el poema "Cançó de pluja" de Josep Maria de Segarra i acabarem amb Pregària per a Fer Ploure d'Arnau Obiols, el músic de la Seu d'Urgell especialitzat amb la música d'arrel i l'experimentació musical, que al disc TOST recupera la veu de les padrines, Antònia Fornés i la Pilar Puigpinós, dones de cor pagà, canten a la pluja.
Al Berguedà veïns de l'Espunyola i Mont-major han decidit recórrer a les misses i processons per demanar que arribi la pluja. Es pregarà a la Mare de Déu dels Torrents, una figura a la qual els feligresos de la zona han recorregut històricament en altres episodis de sequera.
Aquesta pot ser una acció, pregar al cel, nosaltres a més us proposem mirar la terra, fer activisme amb petites passes individuals i col·lectives a Del Residu al Recurs, 50 maneres de salvar el planeta amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui posem la mirada en Municipis Residu Zero. Coneixem el cas inspirador de la ciutat de Cappanori, un municipi de la Toscana Italiana que a partir de les accions, liderades per un professor de primària, contra la implantació d'una planta incineradora ha acabat sent un municipi referent mundial en la gestió dels residus i bressol del moviment zero waste cities. També aportarem una nova idea per salvar el planeta i us recomanarem accions que podem realitzar al nostre dia a dia per ser més sostenibles.
A la Vaca Tecnològica fem balanç dels deu anys dels Premis Ruralapps. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat la desena edició del Premi Ruralapps, l'abast del qual va més enllà de les apps, i s'estén als àmbits de la digitalització i la transformació digital (governança i gestió de dades, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada, la realitat virtual, la robòtica, l'internet de les coses, la connectivitat...) amb la finalitat que aflorin les possibles eines que existeixen en el mercat de les TIC, orientades o que aportin solucions tecnològiques als ciutadans o als professionals del sector agroalimentari, forestal, i del medi rural i pesquer. Parlem amb la Glòria Cugat, subdirectora general de transferència i innovació agroalimentària.
I també ho farem amb l'Anna Barnadas, secretària d'Acció Climàtica sobre l'estudi Dona i medi ambient: el rol de la dona a l'ocupació verda a Catalunya per analitzar la igualtat d'oportunitats en el sector de l'ocupació verda i plantejar al Govern possibles actuacions de millora. Es tracta del primer treball d'aquestes característiques fet a Catalunya, pioner en l'àmbit espanyol i una de les poques iniciatives al voltant del tema a escala mundial. L'estudi constata que les dones ocupen només el 28% dels llocs de treball en el sector de l'ocupació verda.