Resuming podcast

3 de Abril de 2023 a les 11:20

Som Terra 379

Compartir

Continua sense ploure i L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha previst una primera setmana d'abril amb un temps molt variable a l'estat espanyol. S'esperen temperatures per sobre del que és habitual en aquestes dates i pluges aïllades a part del país. Serà en general una setmana calorosa i sense abundants precipitacions.
Avui posem la mirada en la situació de la sequera a la part oest del país.
A efectes de la planificació hidrològica, Catalunya es divideix en el districte de conca fluvial de Catalunya, la part més oriental i en les conques intercomunitàries (afluents de l'Ebre, Garona i Sènia), al vessant de l'Ebre, a la part més occidental. La planificació hidrològica del districte de conca fluvial de Catalunya, la part més oriental, la realitza l'Agència Catalana de l'Aigua, mentre que la de les conques intercomunitàries és competència de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).
Avui parlem amb el president del Canal d'Aragó i Catalunya, a la conca occidental que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, José Luís Pérez.

També tindrem la resposta de l'augment des de fa moltes setmanes del preu del porcí. A la llotja de Mercolleida, on es marca el preu de referència per a tot Espanya i part d'Europa, el preu del quilo d'animal viu ha superat per primer cop els dos euros, més del 22% per sobre del qual es pagava a principis d'any. Fa setmanes que el preu del porc al mercat majorista va a l'alça. El porc, un producte habitualment econòmic, mai s'havia pagat tan car com ara, com noten els consumidors quan en van a comprar a la xarcuteria o als supermercats. Conversem amb una de les persones més enteses en aquest àmbit, és el ramader d'Alcarràs Jaume Bernis, cap sectorial del Porcí de JARC i COAG. Membre de l'Executiva de COAG i membre del Grup de Diàleg de la Carn de Porcí de la Comissió Europea a Brussel·les.

I, finalment, nou pòdcast del Residu al Recurs, 50 maneres de salvar el planeta amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui posem la mirada en els residus que es generen en el menjar per emportar. Des de la pandèmia el menjar per emportar és una tendència que va a l'alça i un dels seus efectes és la gran quantitat de residus que aquesta forma de consumir genera. En parlem avui al pòdcast #50ManeresDeSalvarElPlaneta, fixant-nos en l'Ajuntament de Tubingen (Alemanya) i l'empresa catalana Bumerang @youbumerang que desenvolupen dues iniciatives molt interessants que ens permeten avançar cap a una societat residu zero.
Sí, sí, tot això avui, al Som Terra. Som-hi!