Resuming podcast

1 de Juliol de 2021 a les 17:22

"Som Terra", 90 dies per canviar el món

Compartir

Vivim en un moment de transició, una transició que s’ha fet més patent arran de la pandèmia. La Covid-19 ha generat una crisi sense precedents a tot el món que ha posat en evidència les debilitats i les contradiccions dels nostres sistemes econòmics i socials. Ens hem tornat més digitals i el món laboral ha canviat. Hem esdevingut més resilients, com a societat i com a éssers individuals. Hem redescobert els nostres entorns i hem après a estimar, més encara, la natura. Hem constatat la realitat del canvi climàtic, el despoblament d’algunes àrees rurals mentre que a les ciutats hem verificat que cal que siguin més sostenibles, més amables.

Abans de la Covid-19 el món ja s’enfrontava al repte de desenvolupar un model econòmic capaç de cobrir una demanda cada cop més gran d’aliments, aigua, materials i energia per part d’una població creixent, i que al seu torn pogués contribuir a mitigar la crisi climàtica.

Ara tenim com a repte assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’Agenda 2030, el Pacte Verd (el 'Green Deal') de la UE, per fer un món on es visqui millor, o potser, un món on es pugui viure en un futur, i prou.

Com aconseguir que aquesta transformació, aquest canvi que esdevindrà irremeiablement, es faci d’una manera guiada i amb uns objectius clars i sostenibles de cara al nostre futur i als dels nostres descendents?

Molts estaments, organismes públics, empreses... ja han començat a fer passes cap a un model social basat en l’economia verda, circular i digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi sectors emergents i nous models de negoci que converteixi el territori català en un lloc atractiu per viure i treballar.

L'eina del 'Next Generation' EU, la mobilització més gran de recursos en la història de la UE, amb un total d’1,8 bilions d’euros per al període 2021-2027, ha de servir per reconstruir l’Europa i la Catalunya post-Covid. Al 'Som terra' volem conèixer el camí que hem de recórrer per assolir tots aquests objectius. Aquest estiu tenim 90 dies per aprendre com podem canviar el món.

Entrevistarem experts en 'Next Generation', en economia circular i en bioeconomia. Posarem en relleu casos d’èxits d’organismes, projectes i empreses que ja han començat el camí cap a la transformació i cada setmana a la secció 'Del residu al recurs', el Joan Ibars, ambientòleg especialista en gestió de residus, ens explicarà la situació actual referent a la problemàtica dels residus municipals i com ha d’evolucionar la seva gestió, per tal que els residus passin de ser un problema a ser una solució, amb casos de proximitat i consells per no generar residus a casa.

Mostrar una visió transversal i sense estereotips del sector primari és l'objectiu de 'Som terra', un programa a les antenes d'una trentena de ràdios locals des de fa vuit temporades i conduït per la periodista lleidatana Pili Garcia.

Aquest estiu es parlarà, entre altres temes, de bioeconomia, dels projectes 'next generation', de la transformació econòmica, energètica i digital. Coneixerem l'opinió d'economistes, d'empreses, de nutricionistes, d'experts en acció climàtica i agenda rural...

'Som terra' és una coproducció d'EMUN FM Ràdio (les emissores municipals d'Albesa, Alguaire, Alfarràs, Almenar i Torrefarrera) i la Xarxa Audiovisual Local.