13 de Febrer de 2021 a les 13:22
Miquel Martí i Pol - El nostre temps
I, sobretot, no oblidis que el teu temps
és aquest temps que t’ha tocat de viure:
no un altre, i no en desertis,
orgullós o covard, quan et sentis cridat
a prendre part, com tothom, en la lluita,
car el teu lloc només tu pots omplir-lo.
Creix, això sí, en la llengua la tribu,
mot a mot, fidelíssim,
i en l’esperit de revolta que alerta
la teva gent contra la defallença,
perquè en tu s’acompleixi, poc a poc, el futur
i mai no et trobis desvalgut i sol.
Benvinguts i benvingudes al Som Terra. Un programa cuinat a foc lent i de proximitat. Perquè ens agrada escoltar, perquè només som capaços d’estimar allò que coneixem, perquè només coneixem allò que ens ensenyen.
Al Som Terra, volem estimar el primer sector d’una manera amplia i transversal, amb sentit crític també, perquè tu i jo i tot ésser humà, indiscutiblement, som terra. Huminat ve de la paraula llatina humus que vol dir terra bona, terra fèrtil.
En aquest afany d’aprendre, tot escoltant, avui us presentem un Som Terra singular per celebrar el dia Mundial de la Ràdio que des de 2011, cada 13 de febrer, l’Organització de les Nacions Unides en proclama la celebració. Es va triar aquesta dia, en què es va establir la Ràdio de les Nacions Unides el 1946
Avui us proposem jugar a esbrinar el futur, acompanyant el repte i lema d'enguany de la Unesco per celebrar el dia mundial de la Ràdio: Nou món, nova era, com la ràdio forma part de la història de la humanitat al seguir els diversos esdeveniments de la nostra societat.
Parlarem amb la Teresa Botargues, assessora d’Innovació de la Diputació de Lleida i Experta en fons europeus, sobre transformació econòmica.
Amb la Norma Jordana Berenguer, sociòloga i membre d’ADONA’T Segrià Nord per la Igualtat: El futur serà feminista o no serà.
Amb el David Lesan, Tècnic de Joventut del Consell Comarcal del Segrià, sobre els joves, el motor del futur.
Amb el Rafa Gimena, President del Col.legi de Periodistes de la Demarcació de Lleida: El periodisme del futur l'estem fent avui.
I amb el Víctor Falguera, investigador en enginyeria agrícola i alimentària a AKIS Internacional, com serà l’agricultura del futur?
Soc la Pili Garcia, d’EMUN FM Ràdio i un any més i amb més ganes que mai, ens sumem a la Celebració del Dia Mundial de la Ràdio que organitza el Col.legi de Periodistes de la Demarcació de Lleida que, enguany, per la pandèmia, no es farà com altres anys, amb una marató de programes en directe i amb públic sino amb programes enregistrats que també es podran escoltar al web del Col.legi de Periodistes.
Som-hi!
La transformació econòmica: una eina que ha de permetre generar un nou model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada tot assegurant la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents són alguns dels principals objectius amb què treballa la Teresa Botargues. Ella és assessora d’Innovació de la Diputació de Lleida i Experta en fons europeus. I és que, segons Botargues, l’economia o ens la fem, o ens la faran.
La Norma Jordana Berenguer és sociòloga i membre d’Adonat, Segrià Nord per la Igualtat. Segons Jordana Berenguer, cada cop són més les dones que tenen accés a l’esfera pública i així ha de continuar sent i a poder ser dones amb una visió feminista de la vida, perquè el ser dona no és l’única garantia per treballar per un futur més just i igualitari, és necessita un canvi de perspectiva, es necessita posar una mirada lila a les coses. Com diu un lema molt utilitzat sobretot en les reivindicacions dels 8Ms, el futur de la humanitat serà feminista o no serà. Si treballem des de la coeducació en infants, adolescents i les persones adultes, posem en el centre a les persones i tenim una mirada de futur sostenible i igualitària podrem dir que estem construint un futur millor. Tot passa per l'educació, tot passa per tenir una mirada de futur sostenible, tot passa per posar en el centre les persones.
Els joves de l’avui són els adults que gestionaran la societat en el futur. El motor de demà. Que arribarà passi el que passi. És important doncs conèixer quines expectatives tenen els joves, tant sobre el seu futur personal com sobre el futur de la societat. El David Lesan és el Tècnic de Joventut del Consell Comarcal del Segrià i ell ho té clar. Els joves d’avui no només son, sinó que fan, passant a l’acció.
El Dia Mundial de la Ràdio s’ha convertit en una preciosa festa pel col.lectius de periodistes i professionals que estimem aquesta professió. Des del Col.legi de Periodistes de Catalunya, Demarcació de Lleida des de ja fa 6 anys se celebra aquesta diada amb una marató de programes d’una quinzena d’emissores tant públiques com privades del territori. A l’aire lliure des de la plaça Sant Joan en les primeres edicions a dins de la Sala Alfred Perenya amb públic fins la darrera. Enguany, en format virtual els programes es poden escoltar en streaming a través del web del col.legi. El lema d’enguany de la UNESCO és nou mon, nova era. com la ràdio forma part de la humitat i ens ha acompanyat en els moments més importants de la vida, i ho continua fent en pandèmia.
Li preguntem al Rafa Gimena, President del Col.legi de periodistes de la Demarcació de Lleida, quin serà el periodisme del futur?
El 5G, la bigdata, els drons, la transferència tecnològica, l’eficiència energètica i l’ús de l’aigua, el canvi climàtic, la investigació en agroalimentació, nous cultius, noves demandes de la societat… Com serà l’agricultura del futur? El Víctor Falguera és investigador en enginyeria agrícola i alimentària a AKIS Internacional.