12 de Març de 2021 a les 12:33
Dones alguairenques en la ciència i en la medicina.
La Biblioteca Josep Lladonosa i Pujol dedica tot el mes de març a les seves xarxes, Facebook i Instagram, a les alguairenques que treballen en l'actualitat en l'àmbit de la ciència i la medicina.
La Norma Soldevila, la responsable de la Biblioteca d'Alguaire, ha explicat a EMUN que s'ha inspirat en la campanya “No more Matildas”, una campanya per visibilitat les dones científiques. La iniciativa també vol fomentar la vocació científica entre les joves, potenciant la presència femenina als llibres de text.
“T’imagines que Einstein hagués nascut dona?” És la primera pregunta que planteja el web de la campanya “No more Matildas”, que reivindica el paper de les dones científiques i busca fomentar la vocació entre les estudiants. La iniciativa, impulsada per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), denuncia l’anomenat “efecte Matilda”, que històricament ha invisibilitat els descobriments fets per dones, en molts casos atribuint-los a altres companys o, fins i tot, als seus marits. El nom de la campanya fa referència a Matilda Joslyn Cage, la primera activista a denunciar-ho.
Des de la Biblioteca Josep Lladonosa i Pujol, doncs, s'ha impulsat aquesta iniciativa que va més enllà del 8M, el Dia Internacional de la Dona, per posar de relleu les dones alguairenques que actualment desenvolupen la seva tasca professional en la ciència o la medicina. El que es pretén és visibilitzar la tasca que ja estan fent les dones alguairenques i buscar nous referents.
Norma Soldevila reinvindca les dones científiques que ara, avui, estan en actiu. La campanya "No more Matildas" vol reconèixer les dones científiques, les que no han passat a la història. Soldevila manifesta que cal donar a conèixer les que estan, actualment en actiu, no cal esperar.
En total seran una vintena de biografies de les dones de ciència i de la medicina d'Alguaire que es recolliran en el proper número de la Revista Cercavila.
Algunes de les científiques són la Dra. Judith Usall Rodié, psiquiatra. La Imma Vila Puñet científica, llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Lleida en l’especialitat de Medicina de Família i Comunitària. L'Adelina Albana Mola infermera Familiar i Comunitària i en l’àmbit de la pediatria. La Montserrat Llovera Arcas, Tècnica Qualificada de Suport a la Recerca als Serveis Cientificotècnics de la UdL, en el Campus de la ETSEA. La Núria Feliu Besora, investigadora en el camp de la cerves al laboratori de i+D de Mahou-San Miguel.