En aquest episodi de Som Terra, Miquel Garcia analitza la situació de la verema d’enguany a la finca Lagravera i el Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) posa en relleu que aquesta collita serà recordada com la més curta dels darrers 25 anys, amb una producció estimada de 246 milions de quilos de raïm, la meitat d’una campanya normal. Raventós explica com la sequera prolongada ha afectat la productivitat dels ceps, que han prioritzat la seva recuperació en lloc de generar més fruit. A més, s’aborden casos específics com el de la Terra Alta, el Priorat o l’Empordà, on el descens de producció oscil·la entre el 30% i el 50%. Tot i que la zona Cava ha compensat la manca de raïm amb un millor rendiment de premsa, el panorama general és preocupant. El podcast també reflexiona sobre l’impacte del canvi climàtic i els dèficits d’infraestructures hidràuliques, que podrien fer inviable el cultiu de secà i provocar l’abandonament de terres. Un episodi imprescindible per entendre els desafiaments del sector vitivinícola català i les possibles solucions per garantir-ne la sostenibilitat.