Rosa Cortés La directora de l’Escola Agrària d’Alfarràs, Rosa Cortés, obre el programa explicant com arrenca el nou curs. Els primers dies serveixen per conèixer l’alumnat i posar en marxa els treballs a la finca. Ens parla de la collita de la poma Golden Reynders, una varietat cruixent i productiva però molt sensible a les pedregades, que enguany han fet molt mal a la producció. Benvinguts a Pagès – Montserrat Costafreda Montserrat Costafreda, coordinadora tècnica de Prodeca, ens convida a celebrar els 10 anys del Benvinguts a Pagès. Recorda com va néixer el projecte en el marc de la Regió Europea de la Gastronomia i com ha crescut fins a convertir-se en una cita imprescindible arreu de Catalunya. La festa és una oportunitat única per conèixer pagesos i productores, tastar productes de proximitat i establir vincles directes amb qui cuida la terra. Del residu al recurs – Joan Ibars L’ambientòleg Joan Ibars introdueix el concepte d’economia circular, que busca transformar el model actual de produir, consumir i llençar. Ens parla d’ecodisseny, productes modulars i serveis que allarguen la vida útil dels objectes. Com a exemple, destaca la iniciativa de BonÀrea amb la reutilització de safates de carn. El missatge és clar: el millor residu és el que no es genera. Agenda Som Terra Anna Martí i Maria Fernanda García, de l’Associació per al Desenvolupament Rural Amb mirada de dona, presenten la jornada “Dona rural, present i futur”, que se celebrarà el 22 de setembre als Alfacs (Alcanar Platja). Una trobada pensada per donar veu a les dones del món rural, crear xarxes de suport i impulsar un entorn més actiu i transformador per al territori.