Resuming podcast
Som Terra 273
18/01/2021

Som Terra 273

Som Terra amb Pili Garcia

LLUÍS GAYA Cap sectorial de l’Olivera JARC

ARNAU VILASECA PUIGPELAT Cal Palà - Premi PITA Jove Emprenedor Innovador

AGUSTÍ ROMERO Investigador IRTA especialista Olivicultura i elaiotècnia

Marcadors

El Joves Agricultors i Ramader...
Compartir

El Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya JARC han sol·licitat al Departament d’Agricultura que posi en marxa ajuts directes pels productors d’olivera afectats del temporal Filomena de Terra Alta, Ribera de l’Ebre i Les Garrigues, on ha deixat entre 40 i 60 centímetres de neu. Els arbres han quedat completament coberts per la neu i amb moltes branques trencades, en aquestes zones, el que implicarà que s’hauran de tallar des del soc i per aquest motiu es comprometrà la producció dels pròxims tres anys. L’organització agrària demana al DARP ajudes directes per a pal·liar aquests danys, com a mesura excepcional, d’igual manera que ho va fer amb el Glòria, donat que aquestes condicions meteorològiques són totalment excepcionals en zones com a Terres de l’Ebre. Lluis Gaya, cap sectorial de l’Olivera de JARC, adverteix que encara haurem d’estar pendents de com evoluciona el temporal durant els pròxims dies i recorda que la situació podria agreujar-se com va succeir el 2001, i les oliveres es van congelar. Parlem amb en Lluis Gaya, cap sectorial de l’Olivera de JARC

L’Arnau Vilaseca Puigpelat, de...
Compartir

L’Arnau Vilaseca Puigpelat, de Cal Palà a Prades de La Molsosa a Solsona ha estat el guanyador dels Premis Pita a la Innovació Tecnològica Agroalimentària en la Modalitat Jove Emprenedor Innovador pel maneig en la producció de conills sense l'ús d’antibiòtics L’Arnau Vilaseca ha incorporat un maneig innovador a la seva granja de conills de 400 mares. Treballant amb un ritme extensiu, sense solapar lactació i gestació, el seu maneig permet no utilitzar antibiòtics. La granja té llum solar, ambient controlat (calefacció hivern i refrigeració estiu), automatització del menjar, sistema de pales per a evacuar els fems, i allotjaments alçats amb reposapeus a tots ells. El maneig de la granja de conills és el que li ha permès prescindir de l’ús d’antibiòtics en el creixement dels conills des d’octubre de 2016, són ja prop de 3 anys sense utilitzar antibiòtics. La producció de conills de Cal Palà és singular, no només per l’absència d'ús d’antibiòtics, sinó també per la centralitat del benestar de la mare, i per la permanència de gran part dels llodrigons amb la mare fins el dia del sacrifici, contribuint a tenir uns conills més sans i forts.

El CookingLab experimentarà la...
Compartir

El CookingLab experimentarà la cuina feta amb oli d’oliva i fruits secs, el ShowRoom disposarà d’un Centre d’Interpretació d’Oli i Cuina, d’una Oleoteca i d’una Nuciteca. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), al seu centre de Mas Bové (Constantí, Tarragona), ha inaugurat dues instal·lacions adreçades al sector de l’oli i de la fruita seca. Aquestes noves instal·lacions estan concebudes per a què els professionals del sector de la restauració coneguin de prop, des de la pràctica i l’accés directe a la informació i als productes, les possibilitat d’aplicació de l’oli d’oliva verge extra i dels fruits secs a la cuina, ja sigui cuina tradicional o cuina més innovadora. El CookingLab forma part del PECT Nutrisalt pretén dotar al sector oleícola i de la fruita seca de Catalunya de noves eines per tal de valoritzar al màxim els seus productes i els compostos d’alt valor derivats del processament dels subproductes, així com reduir l’impacte ambiental del processament de l’oli a la regió de Tarragona. Parlem amb l’Agustí Romero, Investigador del programa de Fructicultura, especialista en olivicultura i elaiotècnia, coautor d’un llibre sobre varietats d’olivera a Catalunya.