Resuming podcast
Som Terra 283
29/03/2021

Som Terra 283

Som Terra amb Pili Garcia

Muuu de Vaca Miquel Garcia, expert biodinàmica

OBSERVATORI DEL MÓN RURAL Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural

PROJECTE LIASE Quim Bellvert, investigador Ús Eficient de l’Aigua IRTA

Marcadors

Arrenquem amb un nou capítol d...
Compartir

Arrenquem amb un nou capítol de Muuu de Vaca, divulgació de l’agricultura biodinàmica amb el Miquel Garcia, enginyer forestal i expert en viticultura biodinàmica.

Els indicadors demogràfics de ...
Compartir

Els indicadors demogràfics de 2019 que recull el darrer Observatori del Món Rural, constaten per primer cop un lleuger creixement de la població rural en el seu conjunt. Tot i no ser gaire significatiu, 3.798 nous habitants, trenca la dinàmica de despoblament que històricament l’ha caracteritzada i culmina així la tendència de desacceleració iniciada els darrers anys, d’una manera més notable a partir de 2017. El Departament d’Agricultura ha publicat l’Observatori del Món Rural 2020, un conjunt d’indicadors anuals que permeten fer una radiografia del dinamisme del món rural català i la seva evolució respecte de l’urbà. L’estudi també assenyala que aquesta tímida progressió demogràfica va lligada al notable increment de la població estrangera arreu de Catalunya, que ha estat d’un 5,4% en les zones rurals i fins a un 7,3% en les urbanes. La pròxima edició de l’Observatori inclourà les dades de població de l’any 2020 que serviran per poder analitzar si la pandèmia de la COVID-19 ha fet modificar els hàbits residencials de la població catalana. Es creu que la implantació del teletreball i la valoració de l’habitatge i l’entorn en què es viu ha reforçat la mobilitat de persones a les poblacions rurals. El nombre de municipis rurals que perden població a Catalunya ha disminuït de 293 l’any 2018 als 262 l’any 2019. Per tant, per tercer any consecutiu, hi ha municipis rurals que reverteixen la tendència de pèrdua poblacional. Oriol Anson és el director general de Desenvolupament Rural

Com afectarà l’escalfament...
Compartir

Com afectarà l’escalfament global a la disponibilitat d’aigua a les zones mediterrànies? El projecte LIASE, en el qual participen els experts del programa d’Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), juntament amb altres investigadors experts en agronomia i en meteorologia, realitzarà aquest any, en una sèrie de municipis del Pla d’Urgell (Lleida), diverses activitats científiques encaminades a esbrinar com afectaran diferents factors que intervenen en el cicle de l’aigua, inclosa l’activitat humana, i en un escenari de canvi climàtic, en la disponibilitat d’aquest valuós recurs, tant necessari per a la producció d’aliments. L’objectiu és aportar coneixement sobre com afectarà l’escalfament global sobre els recursos disponibles d’aigua dolça a nivell mundial, específicament a les regions productores d’aliments, i com canviaran les interaccions humanes amb aquests recursos i el seu valor per a la societat. També es vol comprendre els efectes i les incerteses dels intercanvis d’aigua i energia en el clima actual i canviant i com transmetre aquesta informació a la societat. Per a portar-ho a terme, s’han localitzat diferents explotacions agrícoles a Mollerussa, La Cendrosa a Linyola, a l’estany d’Ivars, Verdú i Els Plans a Bellpuig. S’hi instal·laran diferents instruments de mesura de l’evapotranspiració, de la interacció dels fluxos sòl/atmosfera i es realitzarà una monitorització dels cultius. A més, durant el període del 15 al 30 de Juliol, l’Oficina Francesa d'Avions Instrumentats per a la Investigació Ambiental (SAFIRE), l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Agència Espacial Americana (NASA) prendran una sèrie d’imatges aèries de la zona amb sensors tèrmics i radar, les quals serviran per generar mapes d’evapotranspiració i humitat superficial del sòl. Quim Bellvert, investigador a l’IRTA del programa d’Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura