Els dies 25 i 26 van tenir lloc les eleccions agràries. Escoltarem els parlaments dels representants, pocs minuts després de saber-ne els resultats. Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de pagesos. Escoltarem Joan Carles Massot, President de JARC, Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA i Joan Montesó, membre d’UPA. Ramon Sarroca, president de la FCAC, Premis Europeus a la Innovació I congrés de la bioecnomia, Jaume Sió és el sub-director general de Transferència i Innovació Agroalimentària
Tant sols una hora més tard després d’haver tancat la urna electrònica, no només es coneixia el resultat de les Eleccions Agràries, sino que a més, ja s’havien produit els parlaments dels representants de les quatre associacions agráries que s’hi presentaven. Els dies 25 i 26 de març tenien lloc les primeres eleccions amb vot electrònic a Catalunya. Aquests van ser els resultats. Amb un 55,04% dels vots Unió de Pagesos (UP) ha estat l’organització agrària que ha obtingut més vots a les eleccions. La segueixen Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), amb un 30,15%, l’Asociación Agraria-Jóvenes Agricultores (ASAJA), amb un 12,73% i la Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA), amb un 2,57%. Aquestes dues últimes organitzacions agràries no obtenen el 15% requerit i no aconsegueix representativitat. D’aquest manera, UP obté 6 representants a la Taula Agrària i JARC, 4.Pel que fa a la participació, ha estat del 35,82%, en front al 53,98% de les últimes eleccions del 2016. Dels 7.382 vots, 6.495 han estat de professionals autònoms i 887 d’empreses. D’altra banda, un 35% del votants han optat per votar remotament i la resta ho han fet des d’algun dels 209 punts d’assistència al vot electrònic. Tot seguit escoltem els parlaments del representants de les organitzacions. Escoltem Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de pagesos, guanyadors de les eleccions agràries.
Quatre cooperatives catalanes finalistes dels V Premis Europeus a la Innovació Cooperativa. Les cooperatives catalanes finalistes són la Càmara Arrossera del Montsià (Amposta) en l’àmbit de la bioeconomia pq ha trobat la manera de reconvertir la pellofa de l'arròs en un nou material que podria substituir el plàstic ; Agrocat (Sant Fruitós de Bages) per la creació de valor econòmic donant suport als socis agricultors; les postres “Els Músics” -que és fruit de la cooperació entre Llet Nostra i la Cooperativa del Baix Empordà, Cadí, L’Avellanera, Mel Múria i Masachs- per la creació de valor econòmic amb productes innovadors, i Mans (Sant Vicenç dels Horts) per la creació de valor social. L’objectiu dels guardons és reconèixer les bones pràctiques de les cooperatives agrícoles europees en el disseny d'una agricultura innovadora, més sostenible i orientada a les persones. Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Es presenta el Primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia 2022 (BIT 2022). El Congrès serà un esdeveniment bianual amb dues seus (Vic i Lleida) que neix amb l’objectiu d’impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable, i respectuosa envers el medi ambient. El Departament d’Agricultura està liderant l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya, que té l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de l’aprofitament i de la producció de recursos i processos biològics renovables, alhora que es promou la conservació del medi natural i la biodiversitat. Jaume Sió és el sub-director general de Transferència i Innovació Agroalimentària