Resuming podcast
Som Terra 287
26/04/2021

Som Terra 287

Som Terra amb Pili Garcia

AGROBUSINESS María Fernanda García, advocada de Graells March i empresària Pommy House

BIODIVERSITAT CULTIVADA Rosa Mari Pedrol, coordinadora de la Producció Integrada i secretària Comissió Catalana de Varietats Locals DARP

ORYZITE Marcel Matamoros, President de la Càmara Arrossera del Montsià

Marcadors

Avui parlarem del dret dels ne...
Compartir

Avui parlarem del dret dels negocis, més específicament de agrobussines, i ho farem amb la María Fernanda García, advocada, membre del despatx d’advocats Graells March i també empresària de Pommy House a Sant Carles de la Ràpita que s'està erigint com un dels agribusiness de magranes de referència a Espanya, amb base a Terres de l'Ebre. Parlarem també de la biodiversitat cultivada, el Departament d’Agricultura vol promoure i fomentar la conservació de la biodiversitat amb l’objectiu de continuar preservant les varietats locals d’interès agrari. La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya i cal conservar aquells recursos fitogènetics amenaçats de desaparició. La diversitat genètica també és necessària per garantir la seguretat alimentària davant els nous escenaris de canvi globals i, per tant, cal adoptar les mesures oportunes per garantir-ne la conservació. Parlarem amb la Rosa Mari Pedrol, coordinadora de la Producció Integrada i secretària de la Comissió Catalana de Varietats Locals de DARP. I finalment parlarem de l’Oryzite, un nou material substitut del plàstic creat amb la pellofa de l'arròs, fruit de la investigació que ha dut a terme la Càmara Arrossera del Montsià a Amposta. Parlarem amb el President Marcel Matamoros. Arrossera per aquest nou producte és Finalista en la categoria de creació de valor ambiental: bioeconomia circular, del V Premis Europeus a la Innovació Cooperativa.

La María Fernanda García és ad...
Compartir

La María Fernanda García és advocada al despatx Graells March amb seu a Barcelona i Madrid. Amb una personalitat empàtica, proactiva i apassionada pel món del dret i dels negocis i també de l’agricultura, amb visió internacional. També lidera Pommy House, les magranes de les Terres de l’Ebre, a Sant Carles de la Ràpida, projecte agrobussines pel que va ser finalista als Premis Pita a la Innovació, entre altres.

EL Pla d’acció per a la biodiv...
Compartir

EL Pla d’acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya té l’objectiu de promoure la recuperació, la conservació, l’ús i la divulgació i comercialització de les Varietats Locals de Catalunya. Les varietats locals contribueixen a incrementar la biodiversitat cultivada, garantia de la continuïtat del sistema agrícola, i són una font de recursos fitogenètics que cal preservar, atès que són la base biològica de la producció mundial d’aliments i de la seguretat alimentària, i, per tant, contribueixen al desenvolupament econòmic. A Catalunya, com a la resta de països del nostre entorn, hi ha hagut, durant els últims 50-60 anys, una pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i de varietats que s’havien anat conreant durant decennis van ser substituïdes per altres varietats més productives adaptades a un nou sistema de producció basat en un ús intensiu d’adobs, fitosanitaris, sovint reg i maquinària d’alt rendiment. El Departament ha publicat una línia d’ajuts per promoure aquests cultius. Rosa Mari Pedrol, coordinadora de la Producció Integrada i secretària de la Comissió Catalana de Varietats Locals de DARP.

La CÀMARA ARROSSERA DEL MONTSI...
Compartir

La CÀMARA ARROSSERA DEL MONTSIÀ és finalista en la categoria de creació de valor ambiental: bioeconomia circular als V premis europeus a la Innovació, juntament amb tres cooperatives catalanes més, també nominades. En total, són finalistes per als Premis Europeus a la Innovació un total de 18 cooperatives agràries de 9 països europeus, que participen en 6 categories diferents La Càmara Arrossera del Montsià, està compromesa amb la preservació de la riquesa natural de Delta de l'Ebre i el seu Parc Natural -considerat el segon més important de la Unió Europea-, la Càmara Arrossera del Montsià treballa, des de fa més d’una dècada, en un projecte disruptiu d'economia circular i de valorització dels subproductes de l'arròs que ajudarà a reduir l'impacte negatiu dels plàstics en el medi ambient. Fruit de la investigació, la cooperativa ha trobat la manera de reconvertir la pellofa de l'arròs en un nou material, anomenat Oryzite, que podria substituir el plàstic en productes d’indústries d’automoció, logística, tèxtils, embalatges o mobles. Per cada quilogram d’Oryzite hi ha un quilogram menys de plàstic al planeta i, a més, la seva producció té beneficis en la reducció del CO2, la petjada de carboni i el consum d'energia. Parlem amb el Marcel Matamoros, president de la Càmara Arrossera del Montsià.