Núria Serena, la Núria Alamon i la Judit Pardos són les tres sòcies de la cooperativa Raiels Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya Antonia Ninot investigadora del programa de Fructicultura i Olivicultura de l'IRTA
Benvinguts i benvingudes al Som Terra Avui arrenquem amb una conversa a quatre bandes. Sabeu qui son Raiels? La Núria Serena, la Núria Alamon i la Judit Pardos són les tres sòcies de la cooperativa Raiels. Tres emprenedores que tenen com objectiu principal aportar solucions que generin desenvolupament local, amb territoris vius, amb persones que hi visquin i que hi treballin, a través de la innovació social, econòmica i ambiental des de la ruralitat. Buscarem la reacció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya que ha sol·licitat revertir la retallada d’un 74% al desenvolupament rural. A Catalunya, la reducció consolidaria un descens que, en el període 2014-2020, ha suposat passar de 230 M€ a 58 M€. La implantació d’agroambientals i la competitivitat podrien quedar terriblement afectades per la falta de pressupost. En parlem amb el Ramon Sarroca que n’és el president. I finalment, conversarem amb la investigadora de l’Irta de fructicultura i olivicultura, Antonia Ninot sobre la identificació de tretze noves varietats locals d’olivera que s’han detectat al Pallars Jussà. Aquestes oliveres presenten unes qualitats molt interessants des dels punts de vista del gust i dels beneficis per a la salut, i el seu material genètic s’incorporarà al Banc de germoplasma de varietats catalanes de l’olivera de l’IRTA.
Raiels elabora plans d’acció i plans estratègics i actua de manera transversal en els seus projectes, “des de la ideació al disseny i l’execució” El seu objectiu principal és aportar solucions que generin desenvolupament local. La coordinació de la fira de la mongeta de Castellfollit del Boix, el Pla d’Actuació Municipal de Juneda (2020-2025), l’acompanyament al Pla Sectorial de Medi Ambient de la Cerdanya, així com al col·lectiu de Cuineres i cuiners Slow Food km0 o a l’Associació de Turisme de la Vall de Lord són alguns dels projectes que acaben de dibuixar els seus quatre àmbits d’actuació: Pagesia, gastronomia i producte local; Turisme, patrimoni i artesania; Territori i innovació social; Transició ecològica i sostenibilitat Les tres integrants de la cooperativa portaven més de 15 anys d’experiència treballant al món rural quan van decidir ajuntar-se i engegar el projecte. La Núria Serena, la Núria Alamon i la Judit Pardos són les tres sòcies de la cooperativa Raiels.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha demanat que el Ministeri d’Agricultura reverteixi la retallada del 74% del pressupost (uns 1.950 milions d’euros a l’Estat espanyol) aplicada en l’actual període de programació i que incrementi ostensiblement el seu cofinançament de les operacions de desenvolupament rural en el marc de la PAC (Política Agrària Comuna) 2023-2027. Aquesta reivindicació té encara més sentit en el context actual de la negociació de la PAC en què s’ha aprovat una reducció dels fons europeus per al desenvolupament rural (FEADER) del 6% en relació amb el període precedent. Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han identificat tretze noves varietats locals d’olivera al Pallars Jussà en una prospecció duta a terme a la comarca durant la campanya de producció de l’oli 2020-2021. L’estudi s’ha fet per encàrrec de l’Ajuntament de Tremp en col·laboració amb diverses entitats del territori el marc del programa «Al teu gust, aliments del Pallars», que té els objectius de promoure i valoritzar el conreu de l’olivera i l’oli d’oliva al Pallars Jussà aconseguint un oli de màxima qualitat i unes característiques diferenciadores, que preservi el patrimoni i la tradició. Les noves varietats s’incorporaran al Banc de germoplasma de varietats catalanes de l’olivera, un reservori del material genètic dels oliverars catalans gestionat per l’IRTA des del 1987. Investigadora de l’IRTA de fructicultura i olivicultura, Antonia Ninot.