Resuming podcast
Som Terra 310
11/10/2021

Som Terra 310

Som Terra amb Pili Garcia

DOMÈNEC VILA Cap de la Unitat de Serveis Empresarials de la FCAC ANDREU IBÀÑEZ Director i fundador de Lleida Drone JOAN IBARS Ambientòleg “Del Residu al recurs”

Marcadors

La Fao, l’agència de les Nacio...
Compartir

La Fao, l’agència de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura, lidera l’esforç internacional per acabar amb la fam al món. L’objectiu de la FAO és aconseguir la seguretat alimentària per a tothom i, alhora, garantir l’accés regular d’aliments suficients i de bona qualitat per garantir una vida sana i activa per a tota la humanitat. Amb més de 194 Estats membres, la FAO treballa en més de 130 països. Segons la FAO, l’agricultura ha de ser sostenible i a més a més, garantir les necessitats de les generacions present i de les futures, garantir la rendibilitat, la salut ambiental i l’equitat social i econòmica. L'alimentació i l’agricultura sostenibles contribueixen als quatre pilars de la seguretat alimentària: la disponibilitat, l’accès, la utilització i l'estabilitat, i també de les tres dimensions de la sostenibilitat: ambiental, social i econòmica. La finalitat és assolir la fam zero i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, els ODS. La producció alimentària i agrícola del món s’enfronta a desafiaments sense precedents a causa de la creixent demanda d’aliments d’una població mundial que no para de créixer, l’augment de la fam i la malnutrició i dels efectes adversos de l’emergència climàtica, la sobreexplotació dels recursos naturals, la merma de la biodiversitat i la pèrdua i malbaratament alimentari. Si no es canvia el sistema serà impossible arribar a un nivell de producció d’aliments suficient. La FAO va una crida a accelerar la transició cap a una alimentació i agricultura més sostenible, que garanteixi l'alimentació mundial i ofereixi oportunitats econòmiques i socials i protegeixin els ecosistemes del que depèn l’agricultura. Els sistemes agrícoles i alimentaris son insostenibles si no beneficien aquells qui es guanyen la vida produint-los, si es basen en tecnologies o enfocs antiquats, si l’accès de recursos i mercats és limitat i si no existeixen oportunitats de treball digne. En definitiva, l’agricultura ha de respondre al ràpid creixement de la població i a la necessitat de reduir la subnutrició. I tot això fer-ho sense danyar el medi ambient. Som-hi! que els cansats fan la feina. Avui al Som Terra parlarem amb el Domènec Vila, Cap de la Unitat de Serveis Empresarials de la FCAC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, sobre les comunitats energètiques rurals. A la Vaca Tecnològica parlem amb l’Andreu Ibàñez, director i fundador de Lleida Drone, sobre agricultura de precisió. I a “Del residu al recurs” fem activisme individual i col.lectiu sobre gestió de residus amb l’ambientòleg Joan Ibars.

La urgència climàtica exigeix ...
Compartir

La urgència climàtica exigeix una actuació ràpida que passa per una massiva introducció de renovables, però la transició energètica no es redueix només a la substitució de fonts d’energia fòssil per les d’origen renovable, és a dir, no és només un canvi de tecnologia de generació elèctrica. La transició energètica comporta un canvi tecnològic a tots els nivells de generació, distribució i utilització d’energia, i encara més un canvi de model energètic que atorgui una posició activa i predominant a l’usuari i aposti per una generació “de Km.0”. Les comunitats energètiques ciutadanes són un actor nou que desperta un notable interès per la seva potencialitat d’esdevenir un vehicle per ampliar les bases i la participació en la transició energètica. A més, tenen un valor estratègic innegable, des de diversos angles: democratització i empoderament, millora de condicions econòmiques per al ciutadà-usuari de l’energia i augment de la flexibilitat en el sistema elèctric. Des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya s’està impulsant la creació de les Comunitats Energètiques Rurals. Per la seva funció social i econòmica juguen un paper clau en l’impuls d’aquestes comunitats. En parlem amb el Domènec Vila, Cap de la Unitat de Serveis Empresarials de la FCAC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

L'Agricultura de Precisió és u...
Compartir

L'Agricultura de Precisió és una estratègia de gestió que recull, processa i analitza dades temporals, espacials i individuals i les combina amb altres informacions per a recolzar les decisions de maneig d'acord amb la variabilitat estimada, i així millorar l'eficiència en l'ús de recursos, la productivitat, la qualitat, la rendibilitat i la sostenibilitat de la producció agrícola. L'agricultura és un dels camps on un ús regulat dels drones pot resultar útil. Amb aquesta tecnologia es pot assolir una "agricultura de precisió" amb aquests aparells que poden detectar amb càmeres i sensors la manca d'aigua o fertilitzant o la presència de paràsits en un cultiu. L’Associació LleidaDrone va ser fundada l’any 2011 al Parc Científic i Tecnològic de Lleida i ha desenvolupat més de 70 esdeveniments a Lleida, a Catalunya, a la resta de l’Estat i a diversos països europeus, sempre amb la filosofia d’oferir activitats de difusió de projectes i tecnologia drone sense ànim de lucre. Parlem amb Andreu Ibàñez, director i fundador de Lleida Drone.

Del Residu al Recurs. Gestió d...
Compartir

Del Residu al Recurs. Gestió dels residus municipals per a que passin de ser d’un problema a una solució. Casos d’èxit i consells per no generar residus a casa amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus.