JORDI OLIVER Expert en Economia Circular, Dr en Ciències Ambientals i Director Executiu d’INÈDIT EVA PARRILLA Cap de Programes de l’Escola Agrària d’Alfarràs JOAN IBARS Ambientòleg “Del Residu al recurs”
Per al CCPAE, el Consell Català per la Producció Agrària Ecològica, són moltes les raons de l'increment del consum d'aliments orgànics certificats. Els motius que fan d'aquest tipus d'alimentació la preferència del consumidor no estan impulsats per una qüestió de moda o tendència, ni per un ideal romàntic; aquests motius tenen a veure amb la consciència global de l'individu, i la seva relació amb l'entorn i amb el món que l'envolta. Si bé és cert que en aquest moment hi ha moltes qüestions que millorar en el món, les persones d'aquest segle es plantegen de quina manera aconseguir deixar la terra una miqueta millor del que estava, disminuint els residus que s'han generat al planeta des l'ús dels combustibles fòssils i la producció massiva; i evitant la contaminació del planeta amb nous sistemes productius nets i sostenibles. 1. Productes saludables. En haver estat cultivats amb adobs naturals. 2. No han estat modificats ni química ni genèticament. 3. Incrementen la biodiversitat. 4. Ajuden a preservar l'entorn. Evitant els fitosanitaris i els productes químics, les hormones i antibiòtics. 5. Redueixen l'ús d'energia. 6. Fomenta la qualitat no la quantitat. 7. Redueixen excedents. 8. Contribueixen a la creació d'ocupació. 9. Garanteixen un preu just per a l'agricultor. 10. Recuperen sabors i aromes perduts. A Catalunya se celebra la setmana Bio per l’alimentació ecològica, un esdeveniment en el que es celebraran tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població. En aquesta novena edició compta amb més de 150 activitats molt variades arreu del territori català . La Setmana Bio disposa d’una plataforma web (setmanabio.cat), que permet la gestió i difusió del projecte i millorar l’experiència, tant dels organitzadors com dels participants en les activitats del programa. Destaca també l’apartat dedicat a recursos online, incorporat l’any passat, ateses les circumstancies derivades de la pandèmia, i que ofereix recursos audiovisuals d’interès, relacionats amb la divulgació de la producció ecològica i el consum d’aliments ecològics. Avui parlarem amb l’Eva Parrilla, Cap de Programes de l’Escola Agrària d’Alfarràs. Parlarem en conversa slow amb l’expert en economia circular, Jordi Oliver, és Doctor en Ciències Ambientals i Director Executiu d’INÈDIT i farem activisme individual i col.lectiu amb l’ambientòleg expert en gestió de residus, Joan Ibars.
Segons el mateix Jordi Oliver, Doctor en Ciències Ambientals i Director Executiu d’INÈDIT, expert en economia circular, a qui tot seguit saludarem, vivim en una anomalia històrica. “Quan actualment parlem d’economia circular i descarbonització de l’economia sovint ho fem des d’un marc mental que assumeix com a normal la realitat que hem viscut la generació present i a tot estirar les dues anteriors, però no és així. Venim d’una excepció, hem viscut en una anomalia històrica d’energia i recursos econòmics que han permès el progrés, l’allargament de l’esperança de vida i la millora del benestar material per bona part de la humanitat fins a nivells mai vistos abans, però que ha tingut un gran oblidat: el medi ambient.” L’economia circular és un model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients i resilients que preservin els recursos dins d’un cicle continu i n’optimitzin el seu valor. Però, com fem aquesta transició? Quin és el camí que cal dibuixar per generar canvi? Com passem de les paraules als fets, del paper a l’acció? Avui, conversa slow amb el Jordi Oliver, cofundador i CEO d’Inèdit, un estudi d’ecoinnovació estratègica que des del 2009 acompanya les empreses en la seva transició cap a l’economia circular. Al mateix temps, escriu i investiga per a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals.
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment amb tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població. A l’escola Agrària d’Alfarràs s’organitza una jornada de transferència sobre com la comercialització i innovació pot servir per combatre el despoblament rural. En aquesta jornada es revisaran els segells ecològics existents i es mostrarà un exemple de productes innovadors i ecològics. L’Eva Parrilla és la Cap de Programes de l’Escola Agrària d’Alfarràs.