Resuming podcast
Som Terra 315
08/11/2021

Som Terra 315

Som Terra amb Pili Garcia

MARC GRÀCIA Investigador del CREAF Director del projecte LIFE POLYFARMING sobre Agricultura Regenerativa

JOAN IBARS Ambientòleg “Del Residu al recurs” sobre moratòria incineradores

Marcadors

Segurament el nom d'"agricultu...
Compartir

Segurament el nom d'"agricultura regenerativa" resulta desconegut i estrany per a la majoria, fins i tot per a la majoria d'agricultors. Però aquesta manera de cultivar compta amb dècades d'investigació arreu del món, on molts productors ja l'han posat en pràctica des de fa anys amb resultats sorprenents d'augment de la producció i la qualitat i, sobretot, d'estalvi d'aigua i de supervivència davant dels embats del canvi climàtic com les sequeres extremes. Però el que fa que l'agricultura regenerativa sigui tan i tan extraordinària és que és una eina molt poderosa per lluitar contra aquest canvi climàtic. Un estudi del grup d'investigadors experts en escalfament global i agricultura del CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de Catalunya, demostra que si tots els agricultors fessin el canvi de l'agricultura convencional a l'agricultura regenerativa, es compensarien totalment les emissions de CO2 del sector. Vaja, que seria com si no n'emetés, ja que absorbeix 30 vegades més CO2 que l'agricultura convencional. Avui parlarem d’agricultura regenerativa. Ho farem en conversa slow amb el Marc Gràcia, investigador del CREAF i director del projecte LIFE POLYFARMING. I del Residu al Recurs amb Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus i ho farem sobre la moratòria que aprovarà el Govern de la Generalitat de la incineració de residus, que serà de dos anys, i que implicarà que no se n’obrin de noves, que no s’ampliïn les existents, i que s’elabori un pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents. Som-hi!

L’agricultura regenerativa rei...
Compartir

L’agricultura regenerativa reivindica que la salut del sòl està intrínsecament lligada a la sostenibilitat total del nostre sistema alimentari, des de la qualitat nutricional de les plantes i animals, fins al futur del nostre planeta. El seu objectiu és, per tant, regenerar, estimular i mantenir la fertilitat i la biodiversitat de la terra: promou un sòl que contingui gran quantitat de vida i de matèria orgànica i que sigui capaç de produir aliments utilitzant els recursos propis de la naturalesa. Ho fa emprant tècniques agrícoles, ramaderes i silvícoles que alimentin de manera natural les plantes i protegeixin el sòl de les intervencions que puguin afectar els propis processos biològics. Alerta! No es tracta de tornar al passat, sinó tot el contrari: és un model innovador que incorpora tot el nou coneixement científic que tenim avui dia sobre com funciona el sòl i la nutrició de la vegetació. Quan anem a un supermercat i trobem el que busquem, independentment de si n’és o no temporada: prunes, mangos i meló al mes de gener. Com és possible? Ho és perquè l’eix del nostre sistema agroalimentari se situa en la sobreproducció d’aliments, “de tot en qualsevol època de l’any”. Això, però, té un gran cost a nivell mediambiental: la sobrepastura, l’agricultura intensiva i la desforestació, per exemple, tres activitats humanes responsables del deteriorament del sòl i de la crisi climàtica actual. En aquest context, sorgeix un model que cada vegada ressona més com una forma efectiva de revertir la situació, el model regeneratiu. Però, per què esdevé tan revolucionari? Com es diferencia de l’ecològic? Se n’ha fet un segell? Quines organitzacions i projectes l’impulsen? Marc Gràcia, investigador del CREAF i director del projecte LIFE POLYFARMING.

Residu al Recurs amb Joan Ibar...
Compartir

Residu al Recurs amb Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus i ho farem sobre la moratòria que aprovarà el Govern de la Generalitat de la incineració de residus, que serà de dos anys, i que implicarà que no se n’obrin de noves, que no s’ampliïn les existents, i que s’elabori un pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents.