FREDERIC LÓPEZ I PALAU Expert en economia circular ANTONI GALCERAN Responsable oli d’oliva FCAC JOAN IBARS Ambientòleg “Del Residu al recurs”
Catalunya acull la 5a edició del Circular Economy Hotspot, un esdeveniment de caire internacional que ja ha tingut lloc als Països Baixos, Luxemburg, Escòcia i Bèlgica, amb l’objectiu de compartir experiències i estratègies sobre economia circular. Les persones que hi participen formen part dels principals actors europeus involucrats en la transformació cap a un model econòmic circular, integrador i neutre en emissions. Aquesta esdeveniment es durà a terme del 15 al 18 de novembre. Està previst que hi assisteixin prop de 300 representants d’empreses i entitats públiques i privades de més d’una vintena de països implicades amb l’economia circular. L’objectiu del Hotspot és donar a conèixer les iniciatives públiques i privades i les col·laboracions d’èxit que acceleren la transformació cap a una economia més circular de Catalunya i, per tant, és una oportunitat única per posicionar Catalunya en aquest camp. Així mateix, servirà per promoure l’intercanvi de Bones Pràctiques i coneixement, i les col·laboracions amb agents i governs d’altres països. El lema de l’edició d’enguany és "Impulsar una economia regenerativa". L’esdeveniment girarà al voltant de la creació de valor, la innovació, la transició justa i les estratègies i el finançament per a models de producció i consum circulars. A més de conferències magistrals, durant dos dies s’organitzaran 19 itineraris amb visites guiades arreu de Catalunya per conèixer sobre el terreny iniciatives innovadores d’economia circular que funcionen en diverses empreses o institucions perquè serveixin com a exemple a replicar o a tenir en compte en el disseny d’estratègies futures. La temàtica dels itineraris serà diversa i comprendrà sectors i àmbits com ara el tèxtil, la construcció, l’agroalimentació, la mobilitat, la química, el cicle de l’aigua, els plàstics i els envasos i embalatges. La Generalitat impulsa la transició cap a un model econòmic i social basat en la circularitat dels recursos i productes a fi de potenciar la sostenibilitat necessària per afavorir la conservació del planeta. En aquest marc, la Generalitat ha desenvolupat múltiples polítiques relacionades amb l’economia circular com ara subvencions per a la implementació de projectes i estratègies d’economia circular, campanyes per reduir el malbaratament alimentari, el programa de compra pública verda, el premi d’ecodisseny, etc. L’Agència de Residus de Catalunya ha atorgat 8 milions d’euros, entre els anys 2016-2019, en ajuts per a projectes de foment deasom terra introoff l’economia circular (287 subvencions) i un total de 3,3 milions d’euros en nuclis de recerca industrial i desenvolupament experimental i en projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus (30 projectes, 2018-2020). A més, el passat mes de setembre, el Govern va donar llum verda a l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030, el full de ruta per a la transició cap a un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables que no s’aprofiten actualment per crear productes de major valor afegit. Avui parlem d’economia circular amb Frederic López i Palau, expert en economia circular, Postgrau en Economia Circular per la UPC. Exassessor de Medi Ambient al Parlament Europeu. També ho farem sobre l’oli. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la campanya d’oli d’oliva 2021-2022 a Catalunya podria augmentar fins a un 22% en relació amb la passada, passant de 31.494 tones fins a unes 38.500 tones. Aquesta xifra superaria, fins i tot, la collita obtinguda al 2017-2018, que va arribar prop de les 37.000 tones. Antoni Galceran, responsable oli d’oliva FCAC I a “Del Residu al Recurs” fem activisme individual i col.lectiu amb el Joan Ibars, ambientòleg especialista en gestió de residus.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la campanya d’oli d’oliva 2021-2022 a Catalunya podria augmentar fins a un 22% en relació amb la passada, passant de 31.494 tones fins a unes 38.500 tones. Aquesta xifra superaria, fins i tot, la collita obtinguda al 2017-2018, que va arribar prop de les 37.000 tones. Antoni Galceran, responsable de l’oli d’oliva FCAC, explica que “en conjunt, a Catalunya ens trobem davant d’una bona campanya, fins i tot millor a la que prevèiem a final d’agost gràcies a l’evolució de les pluges durant el mes de setembre, sobretot a la zona amb major producció d’oli que és el Baix Ebre i el Montsià. Malauradament, les pluges no han afavorit de moment les comarques de Lleida, a on creiem que es podria donar un descens de la producció del 10%”. Davant d’aquesta situació i tenint en compte que la producció d’oli d’oliva per a l’actual campanya 2021/22 prevista en els principals països productors pot quedar molt ajustada o lleugerament inferior a la demanda mundial, des de la FCAC es preveu que les condicions actuals de mercat i el preu en origen de l’oli d’oliva s’hauria de mantenir per a les diferents categories (verge extra, verge i llampant) en els propers mesos. La FCAC aglutina prop d’un centenar de cooperatives oleícoles que elaboren el 73% de l’oli d’oliva de Catalunya.
El Frederic López Palau és expert en economia circular, Postgrau en Economia Circular per la UPC. Ex assessor de Medi Ambient al Parlamento Europeu. Segons López Palau, l’economia circular simbolitza la revolució industrial que cal fer al segle XXI. Un canvi de paradigma des de l’economia lineal cap una una economia sostenible, neta i competitiva. I no es tracta només d’una qüestió mediambiental o de millora de l’eficiència de les empreses, sinó també laboral. L’economia circular planteja convertir allò que rebutgem en nous recursos.