RAMON SARROCA President de la FCAC MARIA JOSEP DE RIBOT Cap del Servei d'Innovació Agroalimentària JOAN IBARS Ambientòleg “Del Residu al recurs”
Ramon Sarroca, President de la FCAC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya sobre l’aprovació al Parlament Europeu de la PAC, la Política Agrària Comuna 2023-2027. A la Vaca Tecnològica, parlem de la XX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), ho farem amb la Maria Josep de Ribot, cap del Servei d'Innovació Agroalimentària A del residu al recurs, Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus, parlarem sobre la cimera de Glasgow. Som-hi!
El Parlament ha aprovat la nova política agrícola comuna La versió reformada serà més verda, justa, flexible i transparent. Els eurodiputats van insistir en reforçar la biodiversitat i complir les lleis i compromisos adquirits per la UE en relació amb el medi ambient i el clima. La nova política agrícola comuna (PAC) entrarà en vigor el 2023. Amb reforços de la biodiversitat i dels compromisos mediambientals de la UE. El 10% dels pagaments directes aniran a petites i mitjanes explotacions. Una reserva de crisi permanent per mitigar la inestabilitat de preus o mercats i sancions per als qui no compleixin la normativa laboral La Comissió valorarà si els plans estratègics nacionals de la PAC recullen aquests compromisos. Els agricultors, per la seva banda, hauran de ser respectuosos amb el clima i el medi ambient en el seu treball. Els Estats membres hauran de garantir que almenys el 35% del pressupost es destini al desenvolupament rural i el 25% dels pagaments directes a mesures mediambientals i climàtiques. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya veu amb bons l'aprovació de la reforma d'alguns aspectes de la Política Agrària Comuna prevista entre el 2023 i el 2027. Tot i això, des de l'organisme lamenten que arribi dos anys més tard del previst. La modificació posa l'accent en els compromisos mediambientals de la Unió i en la protecció de les petites i mitjanes explotacions agrícoles. L'aprovació de la reforma s'ha endarrerit per les difícils negociacions i la pandèmia, però no és definitiva és a dir, el nou model suposarà que decisions respecte a agricultura que fins ara prenia Brussel·les es derivin als estats membre. A partir d'ara, cada país ha de dissenyar el seu pla estratègic per complir amb els objectius europeus comuns. Aquí entra en joc la demanda que fa majoritàriament el sector agrícola català per crear els seus plans regionals i no participar en els estatals. Parlem amb Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
Els PITA, Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària del DACC. Aquest premi vol distingir a les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa, orientades a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses, mitjançant la innovació. La dotació és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats: Premi a l'empresa agrària: per la implementació d'innovacions dins del procés productiu o de gestió que siguin referents per a altres empreses del sector. Premi a l'agroindústria: per innovacions en els processos, la gestió o en els productes i les estratègies comercials de les agroindústries de primera transformació i/o conservació, així com de subministrament de factors de producció o serveis que intervinguin en la producció i/o transformació agroalimentària. Premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/de una emprenedor/a innovador/a. La XX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) premia un sistema pioner de processament de colza per elaborar tortó i oli autòctons, la implantació d’un sistema amb l’última tecnologia robòtica a una nau avícola i l’emprenedoria d’una empresa que aposta per l’agricultura vertical com a model de futur guanyen. Maria Josep de Ribot, cap del Servei d'Innovació Agroalimentària.
Acord final a la cimera de Glasgow. Després de dues setmanes de cimera i centenars d'hores de negociacions, finalment s'ha consensuat un text amb compromisos per combatre l'escalfament global. És un "acord imperfecte", com han destacat alguns dels delegats, que no obliga a limitar l'escalfament global en 1,5 graus, però sí que ho inclou com a objectiu a assolir abans de finals de segle. El document insta els països més rics a doblar el finançament de les polítiques que han de fer les nacions més vulnerables fins al 2025 per poder fer la transició cap a les energies renovables i retallar l'emissió de gasos contaminants. Aposta per l'eliminació progressiva del carbó i per accelerar la transició energètica en aquesta dècada. El text també inclou la reducció en un 45% de les emissions de diòxid de carboni per al 2030. Aquesta reducció es fixa respecte a les dades del 2010. I la retirada de subvencions als combustibles fòssils. L'objectiu és que s'arribi a una emissió zero a mitjans de segle. Parlem amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus.