Resuming podcast
Som Terra 332
04/04/2022

Som Terra 332

Som Terra amb Pili Garcia

CARME SAEZ Directora del Congrés BIT a Vic Bioeconomia, Innovació i Tecnologia JORDI OLIVER Expert en economia circular JOAN IBARS Del residu al recurs

Marcadors

Benvinguts i benvingudes al So...
Compartir

Benvinguts i benvingudes al Som Terra El concepte de bioeconomia fa referència a la producció de recursos biològics renovables i la seva conversió i la dels seus residus en productes de valor afegit com aliments, pinsos o bioenergia. De fet, és el motor biològic de l’economia circular, aportant-hi el component renovable al cicle. Els dies 6 i 7 d’abril se celebra la primera part del Primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia el BIT que tindrà lloc al Mercat del Ram a Vic. Al setembre i en el marc de la Fira de Sant Miquel es celebrarà la segona part a Lleida. Neix amb aquestes dues seus i amb l'objectiu d'impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d'estratègies empresarials i innovacions tecnològiques per produir aliments i bioproductes "més eficients, saludables i respectuosos envers el medi ambient". Avui obrirem el programa amb la Carme Saez, directora del Congrés BIT a Vic. Parlarem amb el Jordi Oliver, Doctor en Ciències Ambientals i Director Executiu d’INÈDIT, expert en economia circular. I finalment, del residu al recurs, el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus ens parlarà del sisè informe de l'IPCC, el grup d'experts en canvi climàtic que assessora Nacions Unides i que adverteix que entre 3.300 i 3.600 milions de persones viuen en llocs perillosos pels efectes de l'escalfament global. Entre les més de 2.000 pàgines, destaca l'alerta de la proliferació de malalties, morts prematures i malnutrició en regions com Àfrica, centre i sud d'Amèrica, i Àsia fruit de l'increment general de temperatura i dels seus efectes. Se’ns gira feina, som-hi!

El Departament d'Agricultura l...
Compartir

El Departament d'Agricultura lidera l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya que té per objectiu promoure el desenvolupament sostenible de l'economia catalana mitjançant el foment de l'aprofitament i la producció de recursos i processos biològics renovables. També promou la conservació del medi i la biodiversitat. Fa pocs dies s'ha obert un procés de participació pública per informar a la ciutadania sobre els objectius estratègics i les mesures recollides al document. La idea és rebre propostes que permetin completar i adaptar-ho a les propostes plantejades. El desenvolupament del pla també obre la possibilitat de generar noves activitats que permetin atraure talent i potenciar l'equilibri territorial. El Congrés BIT 2022 pretén ser un punt de trobada per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials entorn de la bioeconomia sobre tres espais principals: comercial, coneixement i sensibilització. L’activitat més rellevant del programa serà la presentació de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030 i el Pla d’Acció 2022-2024 amb Jaume Sió, cap del gabinet tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. A través de 40 ponències, el congrés donarà veu a projectes destacats com Fertimanure, Life Agriclose, Cicular Agronomics, Fertilwastes, Savasco, Bioplast o Res Urbis, amb la visió tècnica de la universitat i la visió empresarial. També es faran taules rodones amb la intervenció d’empreses rellevants del sector com Gepork, Casa Ametller, Grup Unió o Grup Carinsa, i ponències per mostrar altres projectes d’àmbit europeu. La Carme Saez és la directora del Congrés BIT a Vic.

Segons el mateix Jordi Olive...
Compartir

Segons el mateix Jordi Oliver, Doctor en Ciències Ambientals i Director Executiu d’INÈDIT, expert en economia circular, a qui tot seguit saludarem, vivim en una anomalia històrica. “Quan actualment parlem d’economia circular i descarbonització de l’economia sovint ho fem des d’un marc mental que assumeix com a normal la realitat que hem viscut la generació present i a tot estirar les dues anteriors, però no és així. Venim d’una excepció, hem viscut en una anomalia històrica d’energia i recursos econòmics que han permès el progrés, l’allargament de l’esperança de vida i la millora del benestar material per bona part de la humanitat fins a nivells mai vistos abans, però que ha tingut un gran oblidat: el medi ambient.” L’economia circular és un model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients i resilients que preservin els recursos dins d’un cicle continu i n’optimitzin el seu valor. Però, com fem aquesta transició? Quin és el camí que cal dibuixar per generar canvi? Com passem de les paraules als fets, del paper a l’acció? El Jordi Oliver, cofundador i CEO d’Inèdit, acompanya les empreses en la seva transició cap a l’economia circular. Al mateix temps, escriu i investiga per a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals.

A del residu al recurs, el Joa...
Compartir

A del residu al recurs, el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus ens parlarà del sisè informe de l'IPCC, el grup d'experts en canvi climàtic que assessora Nacions Unides i que adverteix que entre 3.300 i 3.600 milions de persones viuen en llocs perillosos pels efectes de l'escalfament global. Entre les més de 2.000 pàgines, destaca l'alerta de la proliferació de malalties, morts prematures i malnutrició en regions com Àfrica, centre i sud d'Amèrica, i Àsia fruit de l'increment general de temperatura i dels seus efectes.