TERESA JORDÀ Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural - Afectacions gelades
UNIÓ DE PAGESOS:
RAMON COMES, pagès afectat
SERGI MARTIN, sector fruita seca
MIQUEL PINYOL, sector vegetals
JOSEP PETIT, sector herbacis
JAUME GARDENYES, sector fruita dolça
MARIA CREHUET Membre del Consell Assessor de l’Associació de Micropobles de Catalunya, membre de l’Associació del Congrés de l’Energia a Catalunya i activista perquè ens activa. Energia i hàbits de consum
Benvinguts i benvingudes al Som Terra Avui us hem preparat un programa en dues parts ben diferenciades. Per començar, obrim amb actualitat: les gelades que han afectat els cultius severament a Catalunya, tant de fruita dolça, com fruita seca i cereal. Ens farem ressò de la visita de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà una finca de nectarina i de cirera del municipi de Corbins, al Segrià, on el pagès Ramon Comes ha mostrat in situ els estralls de les gelades. Escoltarem la resposta de les organitzacions agràries, en contret d’UP i les demandes que fan a les administracions. En la segona part del programa obrim una finestra a la reflexió, a la conversa pausada amb la Maria Crehuet, alcaldessa d’Ordis des de 2003 a 1015, membre del Consell Assessor de l’Associació de Micropobles de Catalunya, en va ser la presidenta de 2011 a 2015, i membre de l’Associació del Congrés de l’energia a Catalunya i activista perquè ens activa. Parlarem amb la Maria Crehuet sobre energia i hàbits de consum.
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha visitat una de les zones afectades per les darreres gelades a la plana de Lleida. Jordà s’ha desplaçat fins a unes finques de nectarina i de cirera al municipi de Corbins acompanyada del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, i posteriorment s’ha reunit amb representants del sector a la cooperativa del municipi. Durant la visita a les finques afectades, la consellera ha explicat que s’està acabant l’avaluació global de les afectacions i estudiant possibles mesures de suport al sector. En aquest sentit, Jordà ha criticat el “funcionament i els criteris de cobertura d’Agroseguro, que fan que en molts casos els productors i productores no puguin cobrir amb prou garanties els seus camps”. La consellera ha avançat la creació d’un grup de treball per a analitzar les disfuncions dels sistema d’assegurances agràries.
Les gelades consecutives des del passat dissabte provocaran greus pèrdues de rendiment en el sector agrari, especialment en el de la fruita seca i el de la fruita dolça. En el d’herbacis, caldrà veure com respondrà el conreu de la colza, el de les lleguminoses com el pèsol, favons i veces i de cereals com l’ordi, però encara és aviat per poder quantificar les pèrdues econòmiques que tindran i que se sumaran als efectes de la sequera patida al llarg de l’hivern. Un altre conreu a tenir present és la vinya, atès que moltes varietats havien començat a borronar i en els propers dies es començaran a veure els danys que les gelades hi han provocat. A part de les pèrdues econòmiques que patirà la pagesia, els efectes de les gelades també afectaran a una disminució dràstica de la contractació de temporers (l’any 2021 es van efectuar prop de 41.000 contractes només a Lleida) i de la contractació dels treballadors de les centrals fructícoles (que acostumen a ser entre 35.000 i 45.000 treballadors només a Lleida). A més, moltes explotacions no podran fer front per poder mantenir els seus treballadors fixes. A peu de finca i un cop finalitzada la visita de la consellera, conversem amb el Ramon Comes, propietari de la finca afectada i membre d’Unió de Pagesos.
Llegim la Maria Crehuet, a la seva columna d’opinió Tramuntanades del digital www.emporda.info Sembla que la recerca de la felicitat és una empresa a la qual tots estem embrancats. Tenim desig de felicitat. Anhelem ser feliços. Cerquem la satisfacció darrere on –creiem– s’amaga el nostre deler més preuat. Un dels greus problemes és que ignorem on es troba la felicitat. Llavors ens deixem embabaiar per promeses manipulades, per interessos allunyats de les nostres esperances. I desitgem una cosa rere l’altra. Què passa, doncs, amb l’economia capitalista que controla el mercat de consum? Per què ens ensenya objectes de plaer i satisfacció assegurant-nos que si els obtenim aconseguirem amb ells la felicitat desitjada? I, què passa que tot i aconseguir-los no l’arribem a atrapar mai, la felicitat desitjada? No serà que aquesta no es troba en els objectes que ens ofereixen? Maria Crehuet, alcaldessa d’Ordis des de 2003 a 1015, membre del Consell Assessor de l’Associació de Micropobles de Catalunya, en va ser la presidenta de 2011 a 2015, i membre de l’Associació del Congrés de l’Energia a Catalunya i activista perquè ens activa. Parlarem amb la Maria Crehuet sobre energia i hàbits de consum.