Avui obrim el Som Terra coneixent els olis del Bages. Un estudi de l’IRTA ha tornat a avaluar els olis d’oliva que es produeixen a la comarca amb les varietats autòctones Corbella i Verdal Manresa. Dels 8 olis analitzats, 3 han estat qualificats com a “premium”. L’estudi destaca que tots els olis es mantenen en la categoria verge extra tot i acusat la sequera de l’estiu, que n’ha fet repuntar a nota de picant i amargor. Els olis del Bages mostren els matisos propis de les varietats ‘Verdal’ (vegetals i plantes com la carxofa o la tomatera) i ‘Corbella’ (florals i fruites dolces com el préssec), la qual cosa indica una bona feina al molí. Un dels objectius d’aquest estudi és el d’estudiar quines característiques diferencials tenen els olis fets amb varietats autòctones del Bages, on la producció d’oli no és l’activitat principal, el que marca la diferència és l’obtenció d’un producte vinculat al territori. Des del Consell Comarcal del Bages, en el marc del projecte El Rebost del Bages, que forma part de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, ja fa anys que es treballa el producte de l’oli. A iniciativa d’alguns productors, es va crear la Taula de l'Oli del Bages, organisme que agrupa la majoria de productors d’oli del Bages i que aposta perquè al Bages s’hi faci un oli de qualitat i amb unes característiques diferenciadores que permetin posicionar la comarca com a productora d’olis amb un alt valor afegit. Des de la Taula també es treballa per implicar en aquest impuls del sector a altres activitats econòmiques com l’oleoturisme i el sector de la restauració. Parlarem en conversa slow amb Josep Maria Claret de Collbaix, del Celler el Molí i membre de la Taula de l’oli del Bages sobre l’oli del Bages i també sobre l’agricultura en aquesta comarca de Barcelona. Ep! Tindrem nou capítol del Residu al Recurs amb l’ambientòleg expert en gestió de residus Joan Ibars. Parlarem sobre el compostatge i sobre el lema de la Setmana Internacional del Compostatge “Creix, menja, composta ... Repeteix!” que posa en valor el compost i recorda la importància del cicle de la matèria orgànica. Finalment, els Agromàrquetips amb la Gemma Capell, la mestressa de Red Peppers, empresa dedicada al màrqueting, la publicitat i la comunicació als autònoms, petites i mitjanes empreses dels sectors agroalimentari, turístic i gastronòmic, ens resol la següent pregunta: L’agromàrqueting es treballa diferent respecte altres sectors? Som-hi!!
Els olis d’oliva del Bages mantenen el seu alt nivell, malgrat les condicions meteorològiques adverses que van afectar la collita de l’any 2021, marcada per una destacada sequera. Aquests són les principals conclusions del segon estudi sobre els olis del Bages elaborat per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per encàrrec de la Taula de l’Oli del Bages, organisme que agrupa els productors del territori i que està liderada pel Consell Comarcal del Bages. L’estudi compta amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i s’ha centrat en analitzar els olis de la comarca fets amb les varietats autòctones Corbella i Verdal Manresa. Dels 8 olis analitzats, 3 han estat qualificats com a “premium”. Un dels objectius d’aquest estudi és el d’estudiar quines característiques diferencials tenen els olis fets amb varietats autòctones del Bages, una tasca que requereix temps i d’aquí la necessitat d’actualitzar l’anàlisi cada any. Tot i que les dades són molt preliminars el treball assenyala que l’oli de la varietat Corbella és més afruitat que el fet amb Verdal de Manresa. Per a la comarca del Bages, on la producció d’oli no és l’activitat principal, el que marca la diferència és l’obtenció d’un producte vinculat al territori. D’aquí la importancia de caracteritzar l’oli que es fa al territori i posicionar-lo al mercat. La comarca del Bages compta amb un passat indiscutiblement lligat al conreu de l'olivera i la producció d'oli. En són testimoni els milers d'oliveres que podem contemplar escampades entre parets de pedra seca per tots els racons del nostre entorn. Actualment, les més de dues-centes hectàrees dedicades a aquest cultiu produeixen anualment unes 250 tones d'olives que en la seva majoria es destinen a la producció d'oli. Les tres varietats que predominen a la comarca són, per ordre de superfície conreada, l'Arbequina, la Corbella i la Verdal Manresa. Mentre que l’Arbequina és la més plantada a Catalunya i té presència a gairebé totes les comarques, la Corbella i la Verdal Manresa són més pròpies del Bages i en els darrers anys hi ha hagut un interès de diferents productors per tal de recuperar-les. Josep Maria Claret, de Collbaix, del Celler el Molí i membre de la Taula de l’oli del Bages https://cellerelmoli.com/