Resuming podcast
Som Terra 338
23/05/2022

Som Terra 338

Som Terra amb Pili Garcia

Santi Vergé - Responsable de cereals i farratges FCAC Joan Ibars - Ambientòleg expert en gestió de residus Gemma Capell - Red Peppers Agency

Marcadors

Benvinguts i benvingudes al So...
Compartir

Benvinguts i benvingudes al Som Terra La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats sòcies del projecte transfronterer SAVASCO, que té com a objectiu promoure una construcció més sostenible a partir de tiges de blat de moro i gira-sol.El projecte pretendria estructurar el sector de la construcció amb l’agrari al territori transpirinenc per contribuir a la reducció de l’impacte ambiental i a una major sostenibilitat. El punt de partida és que la construcció, a través dels seus diversos components i activitats, resulta ser un dels principals sectors emissors de CO2. Les característiques físiques de certs residus agrícoles, com les tiges de blat de moro i gira-sol, són adequades per aconseguir un adequat aïllament tèrmic i una regulació hídrica molt convenient per a la formulació de materials de construcció. A més, aquestes matèries primeres de base biològica tenen molts avantatges mediambientals, són renovables, locals i constitueixen embornals de carboni. El prototip que s’ha presentat és una edificació construïda a partir d’una combinació de tiges de blat de moro i gira-sol procedents de la Cooperativa Agrícola Castelló d’Empúries i la Cooperativa Agrària de Miralcamp. AVui parlem sobre aquest propototip però també sobre les dificultats que està vivint el sector dels cereals i els farratges pel les conseqüències climatologiques com la sequera però també les geopolítques com la guerra entre Rússia i Ucraïna o la prohibició d’exportar blat a la Índia. Parlem amb el Santi Vergé, responsable de cereals i farratges de la FCAC. A del Residu al Recurs, el Joan Ibars, expert en gestió de residus, ens explicarà en què consiteix la nova Llei de Residus estatal. I finalment, la Gemma Capell, la mestressa de Red Peppers, l’empresa dedicada al màrqueting, la publicitat i la comunicació als autònoms, petites i mitjanes empreses dels sectors agroalimentari, turístic i gastronòmic, ens resol la següent pregunta: Com treballar el branding d'un negoci agroalimentari? Som-hi!

La FCAC ha participat en la co...
Compartir

La FCAC ha participat en la construcció d’un prototip d’edificació sostenible amb tiges de blat de moro i gira-sol. El projecte SAVASCO vol estructurar el sector de la construcció amb l’agrari per reduir l’impacte ambiental. Les cooperatives agràries de Castelló d’Empúries i Miralcamp han aportat les tiges per elaborar els materials constructius. El punt de partida és que la construcció, a través dels seus diversos components i activitats, resulta ser un dels principals sectors emissors de CO2. Les característiques físiques de certs residus agrícoles, com les tiges de blat de moro i gira-sol, són adequades per aconseguir un adequat aïllament tèrmic i una regulació hídrica molt convenient per a la formulació de materials de construcció. A més, aquestes matèries primeres de base biològica tenen molts avantatges mediambientals, són renovables, locals i constitueixen embornals de carboni. El prototip que s’ha presentat és una edificació construïda a partir d’una combinació de tiges de blat de moro i gira-sol procedents de la Cooperativa Agrícola Castelló d’Empúries i la Cooperativa Agrària de Miralcamp. Per a l’elaboració dels materials constructius, les tiges de blat de moro i gira-sol han estat recollides, transportades, emmagatzemades i transformades amb condicions específiques que afavorissin trobar una solució a l'excés d'humitat que hi ha en el moment de la recol·lecció i que en dificulta la conservació. Amb l’objectiu de demostrar i maximitzar la versatilitat dels materials, el prototip consta de quatre cantonades amb sistemes constructius diferenciats. Tota la construcció s’ha fet en sec i per a la fonamentació s’han reutilitzat peces prefabricades existents al campus. Alhora, s’ha potenciat la prefabricació per optimitzar els temps d’execució i maximitzar la producció al taller. El Santi Vergé és el responsable de cereals i farratges de la FCAC.

A del Residu al Recurs, el J...
Compartir

A del Residu al Recurs, el Joan Ibars, expert en gestió de residus, ens explicarà en què consiteix la nova Llei de Residus estatal.

La Gemma Capell, la mestressa ...
Compartir

La Gemma Capell, la mestressa de Red Peppers, l’empresa dedicada al màrqueting, la publicitat i la comunicació als autònoms, petites i mitjanes empreses dels sectors agroalimentari, turístic i gastronòmic, ens resol la següent pregunta: Com treballar el branding d'un negoci agroalimentari?