Georgina Alins - Investigadora del programa de fructicultura de l’IRTA al Fruitcentre Joan Ibars - Ambientòleg expert en gestió de residus Gemma Capell - Red Peppers Agency
Sembrar flors silvestres entre els cultius per combatre plagues. L’IRTA prova l’efectivitat de la camamilla, la calèndula, les bledes i la ruca per atreure pol·linitzadors i insectes depredadors de plagues. L’objectiu és convertir els espais agrícoles en albergs de biodiversitat per atraure insectes beneficiosos per als cultius i afavorir el control biològic. És una estratègia que ajudaria a racionalitzar l’ús dels fitosanitaris i facilitaria fer una gestió sostenible de les plagues. Mitjançant el control biològic, vol reduir-se l’ús de pesticides, que poden tenir efectes negatius en la salut humana, la pèrdua de la biodiversitat i la contaminació dels recursos naturals. En un treball previ, científics de l’IRTA, la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van identificar les espècies de plantes que atreuen als enemics naturals de les plagues en la Guia de plantes per afavorir els enemics naturals de les plagues que us podeu descarregar al web de l’IRTA. Avui parlem de biodiversitat i de com la mateixa natura té la resposta als problemes que generem els humans. Parlem amb la Georgina Alins, investigadora del programa del fructicultura de l’IRTA al Fruitcentre. A del Residu al Recurs, el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus, es fa ressò del Dia Mundial del Reciclatge. A casa, reciclem, separem o reutilitzem? I, finalment, us parlem del nou Gastrosarau que han organitzat des de Red Peppers, l'Agència de Comunicació, Màrqueting i Publicitat adreçada als autònoms, petites i mitjanes empreses dels sectors agroalimentari, turístic i gastronòmic. El màrqueting sensorial extrem. Arriba el tast and lletres a Vilanova de Bellpuig el 5 de juny. Productes de la terra, elaboradors, pagesos, paisatge i escriptors locals. Es pot fer una convinació millor? La Gemma Capell, la mestressa de Red Peppers ens ho explica avui als Agromàrquetips. Som-hi.
Com cada dia, el Jaume agafa el tractor per segar les herbes que creixen a sota de les pomeres i els perers de la seva finca ecològica a la plana de Lleida. No les elimina totes, però, sinó que al centre hi deixa una filera de plantes silvestres, moltes d’elles amb flors molt vistoses. Aparentment, el mosaic que hi queda pot semblar de deixadesa, però en realitat, com ell mateix explica, «és una estratègia de generositat amb la natura», perquè aquestes plantes silvestres atrauen un grup d’insectes que són molt beneficioses per a cultius. Aquest és un dels estudis que lidera l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb l’objectiu de demostrar que pot ser una bona estratègia per afavorir la biodiversitat de plantes silvestres als cultius i atraure insectes pol·linitzadors i depredadors de plagues. Mitjançant el control biològic, vol reduir-se l’ús de pesticides, que poden tenir efectes negatius en la salut humana, la pèrdua de la biodiversitat i la contaminació dels recursos naturals. Durant anys, l’estratègia que ha predominat a l’agricultura per combatre les plagues s’ha basat en aplicar productes fitosanitaris, però cada cop és menys eficaç. Les normatives actuals obliguen als agricultors a utilitzar fitosanitaris específics per a insectes concrets, mentre que fa uns anys s’aplicaven productes que eliminaven qualsevol espècie d’insecte de la vora. Ara, de fitosanitaris autoritzats n’hi ha cada vegada menys i els insectes s’hi tornen resistents. Un dels reptes de l’IRTA és estudiar estratègies per afavorir el control biològic per conservació i aconseguir que l’aplicació de fitosanitaris sigui una pràctica excepcional. «El control biològic pot ajudar a reduir els pics de les plagues. La fórmula consisteix a posar-ho fàcil perquè els insectes depredadors de les plagues s’instal·lin en els cultius», explica Georgina Alins, investigadora del programa Fructicultura de l’IRTA. En un treball previ, científics de l’IRTA, la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van identificar les espècies de plantes que atreuen als enemics naturals de les plagues en la Guia de plantes per afavorir els enemics naturals de les plagues. En el cas del pugó gris de les pomeres, els sírfids i els parasitoides són els millors aliats perquè els adults s’alimenten de pol·len i nèctar, i les larves són les que fan l’acció del control biològic. Anteriorment, en la finca del Jaume, a la plana de Lleida, van provar d’enriquir els marges —la zona per on no passa la maquinària de manteniment del cultiu— amb calèndules i crucíferes, però l’efecte no va ser suficient. És per això que, en el marc del projecte SUSFRUIT ara proven l’efectivitat d’intercalar bandes florals amb els cultius, sempre vetllant perquè siguin compatibles amb la maquinària de treball, és a dir, «amb l’espai calculat perquè hi passi el tractor i no les trepitgi», explica Georgina Alins. A la tardor, han sembrat una mescla de llavors de calèndula, ruca, camamilla, veça, trèvol i bleda. Un dels reptes és aconseguir que les plantes creixin bé i s’implantin.
El dia 17 de maig és el dia mundial del reciclatge, una gran oportunitat per a conscienciar a la societat i a futures generacions de la importància de gestionar els residus de forma responsable. Un hàbit per a protegir els recursos, frenar el canvi climàtic i protegir el medi ambient. Tots els dies són bons per a parlar de la importància de reciclar i reduir el volum dels residus generats i avui 17 de maig posarem l’accent en la necessitat de respectar el medi natural i implementar la norma de les cinc erres: Reduir, Rebutjar, Reutilitzar, Reparar i Reciclar. Reduir és la paraula clau de les cinc erres. Una bona opció per a fomentar la reducció dels residus és adquirir productes que tinguin el mínim envàs possible, com comprar productes a granel i rebutjar aquells amb embalatges innecessaris. Del Residu al Recurs amb Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus
MARIDATGE DE LECTURA & GASTRONOMIA. El proper diumenge 5 de juny a partir de les 18:30h a la Vila Closa de Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell/ Lleida) es celebra un nou gastrosarau, es casaran fragments de les obres literàries dels autors & autores autòctons convidats amb les degustacions que ens oferiran els productors & restauradors participants a l’esdeveniment. Un maridatge singular & 100% de proximitat. Com es casa un llibre amb una tapa? en parlem amb la Gemma Capell, la mestressa de Red Peppers.