Quines son les tendències del mercat alimentari europeu per als propers anys? La FCAC ha encarregat un estudi un el marc del projecte #AgrobiofoodbPonent que compta amb el suport de de la #DiputaciódeLleida i la Generalitat de Catalunya. Projecte destinat a impulsar la transformació del model econòmic actual del territori de Ponent (comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, el Segrià i les Garrigues) cap a l’economia verda, millorant la capacitat de resiliència del sector groalimentari. Assolir un creixement sostenible basat en l’economia verda, capaç d’optimitzar els recursos per a la producció de béns, aliments, serveis i Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola i ramadera del territori.Enfortir la competitivitat del territori amb la creació de nous llocs de treball mitjançant l’impuls dels sectors emergents vinculats al nou model de producció agroalimentària: energia, química i recursos, indústries culturals i altres basades en l’experiència. Impulsar un nou model de gestió sostenible del capital natural vinculat al model que n’asseguri la seva preservació i productivitat. Reduir la dependència del territori dels recursos no renovables. Contribuir a la mitigació i millorar l’adaptació al canvi climàtic. La FCAC s’encarrega de l’operació “Demanda AgroBioFood. Nous models productius i cadenes de valor per a l’adaptació a la demanda europea (market pull)”, la qual contempla una sèrie d’actuacions encaminades a l’anàlisi i coneixement de les necessitats i demandes potencials del sector agroalimentari. Portarem a terme una anàlisi de la demanda potencial (market pull) per identificar els conreus, espècies ramaderes i sistemes de producció sostenibles que puguin donar resposta a les noves demandes. Aquesta identificació ha d’anar acompanyada d’una proposta d’implementació territorial i sectorial que tingui en compte les condicions del territori i que contempli l’aprofitament dels recursos primaris del propi territori. Finalment es definiran els models de negoci que permetin generar activitat econòmica sostenible en el territori i que incorporin talent i innovació en les diferents baules de les cadenes de valor prèviament identificades. Els resultats d’aquest estudi es poden consultar a la mateixa pàgina de la FCAC com en l’apartat “documentació” de la pàgina oficial del PECT AgroBioFood. Domènec Vila, cap de la unitat de serveis empresarials de la FCAC