Rebeca Ruíz DO Alella Rafa Gimena de ComoPomona Som Terra de Vins #01Enoturisme
(Beaudelaire) Cal estar sempre embriac. Això és tot: és l’única qüestió. Per no sentir l’horrible fardell del temps que us trenca els muscles i us inclina vers la terra, cal que us embriagueu sense treva. Però de què? De vi, de poesia o de virtut, com més us plagui. Però embriagueu-vos. I si a vegades, sobre els graons d’un palau, sobre l’herba verda d’una fossa, dins la solitud trista de la vostra cambra us desperteu, ja disminuïda o desapareguda l’embriaguesa, pregunteu al vent, a l’ona, a l’estel, a l’ocell, al rellotge, a tot el que fuig, a tot el que gemega, a tot el que roda, a tot el que canta, a tot el que parla, pregunteu quina hora és; i el vent, l’ona, l’estel, l’ocell, el rellotge, us contestaran: “és l’hora d’embriagar-se! per no ser esclaus martiritzats del Temps, embriagueuvos incessantment! De vi, de poesia o de virtut, com més us plagui!” A Catalunya som terra de vins amb història. Cal viatjar molts segles enrere per trobar l'origen de l'idil·li entre Catalunya i els vins. Grecs, romans i ibers van ser els responsables d'introduir les primeres vinyes a la regió, fa 2.500 anys. Des d'aleshores l'univers vinícola català no ha deixat d'evolucionar i escampar-se pel territori. Resulta complicat triar per on comences a explorar el món vinícola a Catalunya per la varietat d'experiències de tota mena per viure al voltant del vi. En aquest sentit, és una aposta segura triar algun dels cellers, empreses o entitats inclosos a la marca Enoturisme Catalunya. El distintiu ha estat creat per l'Agència Catalana de Turisme per reconèixer l'oferta d'experiències i activitats enoturístiques "gran reserva", amb un elevat valor afegit i qualitat. Aquest estiu en en anem de ruta vitivinícola per Catalunya. Farem enoturisme per conèixer pagesos, viticultors, cellers, Denominacions d’Origen, rutes però també per conèixer la cuina, les tradicions, la cultura, el clima, el paisatge i el patrimoni que tenim davant del ulls, tan a prop i tan bell. Un convidem a que brindem en copa de vidre fi en un bon restaurant, o entre vinyes, o amb got d’alumini a dalt d’una muntanya, o amb got de paper reciclat a la festa del barri o la graellada amb els amics. Brindar per la vida, brindar per la bona companyia i especialment quan la bona companyia ets tu mateixa. Avui parlem amb la Rebeca Ruíz, tècnica del Consorci de promoció enoturística del territori de la DO Alella i amb el Rafa Gimena que ens presentarà el podcast som terra de vins. El Rafa Gimena és periodista especialitzat en vins i gastronomia de Como Pomona, la consultoria especialitzada en comunicació i esdeveniments d'enologia i maridatge gastronòmic. Els protagonistes del primer capítol de Som Terra de Vins son l’Ester Garcia, directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya el Ramon Roset, director dels Premis Vinari d’Enoturisme i Cristina Soler, Responsable d’Enoturisme de Caves Llopart. Llevem el tap del món vinícola de Catalunya i assaborim-lo com ens vingui de gust a les Vicances al Som Terra.
Ser l’original és ser el primer, és ser diferent, és tenir personalitat pròpia. A la DO Alella són original perquè ja hi eren a l’època dels romans i perquè som la primera DO de l’Estat. Però també, son l’original per l’origen. La terra muntanyosa amb les vinyes disposades en terrasses on la collita del raïm es fa manualment. La Mediterrània que aporta als vins una salinitat i unes característiques organolèptiques úniques Per tot això, els vins de la DO Alella son diferents, únics,… originals. Avui descobrim les experiències enoturístiques de la DO Alella amb la Rebeca Ruíz, tècnica del Consorci de promoció enoturística del territori de la DO Alella.
Els vins de Catalunya s'organitzen en onze denominacions d'origen (DO), a més de la DO del cava, que alhora són dotze maneres de descobrir el territori. La cultura del vi és present a tocar del Mediterrani i arriba fins i tot als Pirineus, a més de 1.000 metres d'altura. Els vins de cada DO tenen una personalitat marcada pel clima, el paisatge i la idiosincràsia de la zona que pots assaborir en cada copa. Sentiràs al paladar la força de la tramuntana, la brisa marina o els matisos de la llicorella un tipus de sòl de pissarra. Connecten amb el temperament d'aquests vins les experiències enoturístiques que pots fer a les 12 DO. Mariden el vi amb la cultura, el paisatge, la gastronomia o l'esport, sempre amb l'autenticitat per bandera. Rafa Gimena de Como Pomona, periodista especialitzat en vins i gastronomia. Como Pomona és la consultoria especialitzada en comunicació i esdeveniments d'enologia i maridatge gastronòmic ens farà de guia turístic aquest estiu a Som Terra de Vins.
Rafa Gimena de Como Pomona, periodista especialitzat en vins i gastronomia. Como Pomona és la consultoria especialitzada en comunicació i esdeveniments d'enologia i maridatge gastronòmic ens farà de guia turístic aquest estiu a Som Terra de Vins. Els protagonistes del primer capítol de Som Terra de vins son l’Ester Garcia, directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya el Ramon Roset, director dels Premis Vinari d’Enoturisme i Cristina Soler, Responsable d’Enoturisme de Caves Llopart.