Resuming podcast
Som Terra 350 de Vicances
29/08/2022

Som Terra 350 de Vicances

Som Terra amb Pili Garcia

Carme Domingo tècnica de viticultura de l'INCAVI Judith Cortinas ww.enoturista.cat Podcast #08SomTerradeVins amb Rafa Gimena DO Alella

Marcadors

índex
Compartir

Benvinguts i Benvingudes al Som Terra de…. Vicances! L’hivern, l’estiu i la primavera amb temperatures càlides i episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Aquest fet ha provocat, enguany un avançament de la verema d’entre set i deu dies en diferents zones de Catalunya. Tot i això, gràcies a les tasques de maneig dels viticultors, que han llaurat més sovint les vinyes per aprofitar la saó, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat. Fins al moment, les condicions meteorològiques estan propiciant una verema molt sana i amb un bon nivell de sucres i àcids al raïm. Tot i la previsió d’una collita menor pel nombre de raïms que s’observen, s’espera que la reducció sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mitjà del raïm es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrà de les pluges que hi pugui haver. Parlarem amb la Carme Domingo tècnica en viticultura en INCAVI - Institut Català de la Vinya i el Vi També ho farem amb la Judith Cortinas, periodista i divulgadora de món del vi, de fet la meitat del portal web enoturista.cat L’altra meitat és el DAVID JOBÉ, també periodista i de família vinculada a la viticultura i a la pagesia a Cal Llagardero a Olesa de Montserrat. A enoturista.cat trobareu tot allò dispers que trobem a les xarxes pel que fa als vins i enoturisme a Catalunya. Es defineixen com experts a comunicar notícies, però no son enòlegs, ni sommeliers. Parlen del vi de manera oberta, adreçada a tots els públics, entenedora i sense tecnicismes. Volen donar valor a la pagesia, a l'elaboració, als negocis que cada família ha aixecat. I en parlen de manera franca i clara, de manera honesta i independent. I nou capítol de Som Terra de Vins, l’estaves esperant i el pots recuperar també a spotify amb el Rafa Gimena, periodista i sumiller de Como Pomona, la consultoria especialitzada en comunicació i esdeveniments d'enologia i maridatge gastronòmic que avui ens descobrià la DO Alella. El Rafa Gimena entrevista l’Òscar Pallarès, redactor en cap de la revista Papers de Vi, el Xevi Carbonell, enòleg a Can Matons - Codorniu i el Josep Maria Pujol Busquets, enòleg i propietari de Alta Alella i del Celler de Les Aus.

INCAVI
Compartir

Des de l’any 1984, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural monitoritza i fa un seguiment històric de la verema, amb coordinació amb el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les Denominacions d’Origen. El seguiment es fa a peu de vinya, i es recullen mostres en diferents camps per tenir dades d’estimació de collita i maduració de raïm, dades que es transfereixen als viticultors i cellers perquè disposin de més informació per prendre decisions a l’hora d’iniciar la verema. Aquestes estimacions es duen a terme a través d’una avaluació de la sortida de raïms després de la floració i amb controls de maduració i tècniques d’assaig a les instal·lacions de l’INCAVI. Pel que fa a l’orientació sobre l’inici de la verema, des de l’1 d’abril fins al 31 de juliol, s’analitzen les temperatures diàries i els graus acumulats i, a finals de juliol, es fan controls de maduració en diferents vinyes. Les dades recollides mostren que hi ha un avançament d’entre set i deu dies en la verema. Les causes: l’hivern, l’estiu i la primavera amb temperatures càlides i episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Tot i la previsió d’una collita menor pel nombre de raïms que s’observen, s’espera que la reducció sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mitjà del raïm es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrà de les pluges que hi pugui haver. Parlarem amb la Carme Domingo tècnica en viticultura en INCAVI - Institut Català de la Vinya i el Vi

www.enoturista.cat
Compartir

Des de l’any 1984, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural monitoritza i fa un seguiment històric de la verema, amb coordinació amb el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les Denominacions d’Origen. El seguiment es fa a peu de vinya, i es recullen mostres en diferents camps per tenir dades d’estimació de collita i maduració de raïm, dades que es transfereixen als viticultors i cellers perquè disposin de més informació per prendre decisions a l’hora d’iniciar la verema. Aquestes estimacions es duen a terme a través d’una avaluació de la sortida de raïms després de la floració i amb controls de maduració i tècniques d’assaig a les instal·lacions de l’INCAVI. Pel que fa a l’orientació sobre l’inici de la verema, des de l’1 d’abril fins al 31 de juliol, s’analitzen les temperatures diàries i els graus acumulats i, a finals de juliol, es fan controls de maduració en diferents vinyes. Les dades recollides mostren que hi ha un avançament d’entre set i deu dies en la verema. Les causes: l’hivern, l’estiu i la primavera amb temperatures càlides i episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Tot i la previsió d’una collita menor pel nombre de raïms que s’observen, s’espera que la reducció sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mitjà del raïm es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrà de les pluges que hi pugui haver. Parlarem amb la Carme Domingo tècnica en viticultura en INCAVI - Institut Català de la Vinya i el Vi

Podcast SomTerradeVins amb Rafa Gimena
Compartir

I nou capítol de Som Terra de Vins, l’estaves esperant i el pots recuperar també a spotify amb el Rafa Gimena, periodista i sumiller de Como Pomona, la consultoria especialitzada en comunicació i esdeveniments d'enologia i maridatge gastronòmic que avui ens descobrià la DO Alella. El Rafa Gimena entrevista l’Òscar Pallarès, redactor en cap de la revista Papers de Vi, el Xevi Carbonell, enòleg a Can Matons - Codorniu i el Josep Maria Pujol Busquets, enòleg i propietari de Alta Alella i del Celler de Les Aus.