Farratges de Muntanya UP - Festival Natures i Podcast Som Terra de Vins amb Rafa Gimena DO Catalunya
Unió de Pagesos demana al Departament d’Acció Climàtica que simplifiqui la tramitació d’autoritzacions excepcionals per alimentar la ramaderia ecològica de muntanya amb farratge convencional perquè la sequera que enguany no ha permès la producció del farratge ecològic necessari per d’alimentar el bestiar ecològic.Obrim el programa parlant amb la Raquel Serrat, responsable de Medi Rural i de Polítiques de Muntanya d’Unió de Pagesos. A continuació, món rural i art, de la mà de l’Olga Trepat, ballarina, coreògrafa i impulsora del Festival Natures que arriba a la 4a edició els propers 1 i 2 d’octubre a l’Alzina de l’Aguda, un micropoble de 20 habitants a la Noguera. I finalment nou capítol del podcast Som Terra de Vins amb el Rafa Gimena, periodista i sumiller de Como Pomona, la consultoria especialitzada en comunicació i esdeveniments d'enologia i maridatge gastronòmic que avui ens descobreix la DO Catalunya. El Rafa Gimena parla amb l’Alba Balcells, directora General de l’INCAVI, l’Institut Català de la Vinya i el Vi i tot seguit amb la Mercè Sangüesa, propietària del celler Pla de Morei, a La Torre de Claramunt que cultiva les seves vinyes sota el segell de la DO Catalunya.
Unió de Pagesos demana al Departament d’Acció Climàtica que simplifiqui la tramitació d’autoritzacions excepcionals per alimentar la ramaderia ecològica de muntanya amb farratge convencional perquè la sequera que enguany no ha permès la producció del farratge ecològic necessari per d’alimentar el bestiar ecològic. L’actual normativa europea de producció ecològica contempla que, en cas de circumstàncies excepcionals, l’autoritat competent (el Departament d’Acció Climàtica a Catalunya) pugui atorgar autoritzacions excepcionals per poder fer servir farratge convencional en l’alimentació del bestiar ecològic. Aquestes autoritzacions es poden concedir a tots els afectats d’una zona de producció o a petició de cada productor. A Catalunya, Acció Climàtica estableix que aquestes peticions d’autorització excepcional per a ús de farratge convencional en l’alimentació del bestiar ecològic es tramitin individualment. Primer, demana que un mínim de tres operadors ecològics confirmin que no tenen disponibilitat de subministrar farratge ecològic al ramader que fa la sol·licitud i, posteriorment, aquest ha de formular la petició al Departament d’Acció Climàtica de manera individual. Per al sindicat, aquesta opció té sentit en el cas de circumstàncies excepcionals que afecten a poques explotacions de manera individual per pedregades, incendis, pluges torrencials, vent huracanat, etc. ja que poden tenir incidències locals o puntuals, i els afectats poden obtenir farratge ecològic d’altres explotacions de la zona. Però en el cas de danys climàtics com el de la sequera d’enguany no és una opció adequada perquè que afecten grans zones de producció. A més, la tramitació individual provoca sobrecàrregues de feina per a l’Administració, que ha d’iniciar tot el procediment de tramitació d’expedients individuals, i per a l’administrat, que ha d’aconseguir proves d’un mínim de tres operadors que no li poden subministrar farratge ecològic i, posteriorment, ha de tramitar la petició individualment. Per aquest motiu, Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural la petició que també s’usi, en el cas de danys climàtics que afecten a zones senceres de producció, les autoritzacions a nivell de zona. D’aquesta manera s’estalvien tant costos innecessaris tant per l’administració, com pel mateix productor agrari ecològic afectat. Parlem amb la Raquel Serrat, responsable de Medi Rural i de Polítiques de Muntanya d’Unió de Pagesos.
Uns 35 artistes nacionals i internacionals de l'àmbit de la dansa, les arts escèniques i les arts plàstiques es donaran cita l'1 i 2 d'octubre al [festival] NATURES, que tindrà lloc per quart any consecutiu a la petita localitat de l'Alzina de l'Aguda, a la Noguera, de només 20 habitants. Enguany, com a novetat hi participaran persones amb diversitat cognitiva del CR Santacreu – Associació Alba, que s'hi incorporen amb accions artístiques participatives i un itinerari guiat pel poble. La mostra està promoguda per la ballarina Olga Tragant i l'artista plàstic Jaume Amigó amb l'objectiu de promoure l'art en un entorn rural. En aquesta quarta edició hi confluiran 17 propostes artístiques en l'entorn rural: treballs de dansa, arts del moviment i arts plàstiques, així com un concert cada dia. Les entrades ja estan a la venda al web www.festivalnatures.com Entre aquestes propostes destaca enguany com a novetat el treball que crearan conjuntament Jaume Amigó i artistes amb diversitat cognitiva del CR Cal Santacreu – Associació Alba que portarà per títol 'Refugi'. El treball de creació tindrà lloc en el marc de les residències artístiques prèvies al festival que tenen lloc a l'Alzina del 25 al 28 de setembre i que es mostraran al públic el diumenge 2 d'octubre. El festival s'ha presentat aquest dijous a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) pels dos impulsors que han destacat que volen que la dansa i l'expressió artística "siguin un cultiu de la terra". Tragant i Amigó resideixen en aquest petit nucli des de fa 17 anys i aposten per crear una nova ruralitat des de la dansa i les arts plàstiques. Olga Trepat, ballarina, coreògrafa i impulsora del Festival Natures.
LA DO Catalunya, aprovada l’any 1999, es va crear per recollir la tradició de fer vi tan present al territori català des de fa més de 2.000 anys.. L’objectiu és donar cobertura a diferents bodegues d’uns 200 municipis catalans que produeixen vins de qualitat, però sense una denominació d’origen específica. Sota aquesta denominació d’origen s’inclouen unes 4.000 hectàrees de vinyes disperses pel territori. En general, hi domina un clima mediterrani, amb moltes hores de sol i estius no gaire calorosos. En aquests terrenys, les vinyes es conreen de manera tradicional. S’hi poden trobar 25 varietats de raïm, en què destaca, entre el blanc, la garnatxa blanca, el gewürztraminer, el macabeu i la malvasia, i entre el raïm negre, el cabernet franc i sauvignon i la garnatxa negra. Empara vins blancs, rosats i negres, i també licorosos tradicionals, misteles, rancis i dolços naturals. Generalment, les seves produccions tenen un tall modern i innovador, de color atractiu, d’intensitat aromàtica mitjana i acidesa moderada. Els blancs són lleugers i afruitats, i els negres, potents i equilibrats. Avui, el Rafa Gimena ens descobreix la DO Catalunya amb l’Alba Balcells, directora General de l’INCAVI, l’Institut Català de la Vinya i el Vi i tot seguit amb la Mercè Sangüesa, propietària del celler Pla de Morei, a La Torre de Claramunt que cultiva les seves vinyes sota el segell de la DO Catalunya.