Resuming podcast
Som Terra 356 Benvinguts a Pagès i FCAC
30/09/2022

Som Terra 356 Benvinguts a Pagès i FCAC

Som Terra amb Pili Garcia

Marcadors

Benvinguts i benvingudes al So...
Compartir

Benvinguts i benvingudes al Som Terra Els dies 1 i 2 d’octubre se celebra el Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia que obrirà les portes de manera gratuïta a prop de 200 explotacions agroalimentàries del país per donar a conèixer l’origen d’allò que mengem, fidelitzar nous públics i fer més propera la relació entre els pagesos i pageses i el conjunt de la ciutadania. Una de les novetats de la 7a edició de Benvinguts a Pagès La Festa són les noves rutes que s’incorporen al projecte. La iniciativa passa de 7 a 16 itineraris de cap de setmana o bé d’una jornada per facilitar les visites al públic i fer més rodona l’estada a pagès. Les rutes giren al voltant del paisatge, el patrimoni i la gastronomia i complementen les visites gratuïtes per facilitar una experiència més completa a tots els visitants que decideixin conèixer l’entorn de les explotacions que obriran portes de manera gratuïta. Les setze rutes s’escampen arreu del país amb itineraris per la Costa Brava, la Costa Daurada, el Vallès, el Maresme, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, la Catalunya Central, el Pirineu, el Segrià, la Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà i les Terres de l’Ebre. A més, durant tot l’any podem gaudir d’experiències agro-gastronòmiques arreu de Catalunya. Ja podeu fer la vostra reserva i organitzar al visita a benvingutsapages.cat Avui parlem amb la Montserrat Costafreda, coordinadora tècnica del Projecte Benvinguts a Pagès de PRODECA, la Promotora dels Aliments Catalans. També ho farem amb conversa slow amb el Ramon Sarroca, reelegit president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la FCAC. Farem balanç de la producció dels diferents sectors, dels com la pagesia i la ramaderia està suportant l’augment de costos, de la nova llei estatal de residus i sòls contaminants per a una economia circular aprovada pel Ministeri de Transició Ecològica no permet cremar les restes vegetals, i de l’aprovació de l’ampliació del pressupost del Pla de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries (PMCCA) per al període 2022-2024, assolint els gairebé 20 milions d’euros en lloc dels 12 milions previstos inicialment. Som-hi

Benvinguts a Pagès (BaP) és un...
Compartir

Benvinguts a Pagès (BaP) és un projecte que va néixer al 2016 per tal de donar a conèixer tots els productors de Catalunya que obren les portes de casa seva per compartir el seu treball al camp, la pastura, la granja o l’obrador. És la forma de mostrar d’on neix tot allò que mengem i qui hi ha darrere dels aliments que arriben a les nostres taules. Una oportunitat per apropar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament al productor. L’oferta de productors agroalimentaris es complementa amb altres agents turístics (restauradors, hotelers i promotors d’activitats complementàries) que contribueixen a la promoció del producte local i de proximitat. Tots ells es poden visitar, prèvia reserva, durant La Festa, el cap de setmana de portes obertes gratuïtes (1 i 2 d’octubre de 2022) o durant Tot l’Any, ja que des del 2021 hi ha una oferta sostinguda de visites de pagament a explotacions que inclouen un taller experiencial. Aquesta iniciativa de la Generalitat s’ha convertit en una acció de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants que va dirigida a la ciutadania en general, però sobretot al públic familiar, sènior, foodie i jove. En aquest web podreu consultar i reservar les visites a productors, restauradors, allotjaments i activitats complementàries per al cap de setmana del Benvinguts a Pagès La Festa a partir del proper mes de setembre i les visites de Benvinguts a Pagès Tot l’Any en qualsevol moment de l’any. Ara, cada cap de setmana, sigueu Benvinguts a Pagès!

A principi dels anys ’80, un g...
Compartir

A principi dels anys ’80, un grup de persones van creure en la necessitat d'articular una entitat que conferís representació i defensa a l’històric moviment cooperatiu agrari català Així va néixer la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, constituïda formalment l'any 1983. Des de les oficines de Barcelona i Lleida, la Federació treballa per potenciar el creixement i la competitivitat del sector cooperatiu agroalimentari, un compromís que ha fet extensiu al conjunt de la població agrària i el món rural. Els principis i valors que l’inspiren aporten valor afegit i diferencial a un sector que, des de l’economia social, contribueix a un creixement econòmic responsable, sostenible i integrador socialment i territorialment. L’organització de la Federació es basa en la participació democràtica de les associades, que estan representades a l’Assemblea General i s’organitzen mitjançant branques de producció i grups específics. Els representants d’aquestes branques i grups constitueixen el Consell Rector, en el si del qual s’elegeix president. Ramon Sarroca, reelegit president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la FCAC. Farem balanç de la producció dels diferents sectors, dels com la pagesia i la ramaderia està suportant l’augment de costos, de la nova llei estatal de residus i sòls contaminants per a una economia circular aprovada pel Ministeri de Transició Ecològica no permet cremar les restes vegetals, i de l’aprovació de l’ampliació del pressupost del Pla de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries (PMCCA) per al període 2022-2024, assolint els gairebé 20 milions d’euros en lloc dels 12 milions previstos inicialment.