Oleguer Brunet, propietari del Celler Vins Petxina i membre de la comissió de l’organització de la Festa del Vi Novell Joaquim Bellvert, investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus - 50 maneres de salvar el planeta
Avui som terra de vins, de nou, perquè obrirem explicant-vos la Festa del Vi Novell que torna a Barcelona després de dos anys de parèntesi. Es farà el dissabte 12 de novembre als jardins del Palau Robert i s’hi podran tastar els primers vins de la collita del 2022. La Festa del Vi Novell suposarà la presentació al públic dels vins novells que elaboren 13 cellers catalans, de 7 denominacions d’origen diferents. Després de la festa, el vi novell començarà una gira per Catalunya amb una wine truck. La gira tindrà lloc durant tots els caps de setmana a partir del 13 de novembre i fins a mitjans de desembre. Es tracta d’una proposta que va néixer l’any passat amb l’objectiu d’oferir una celebració de més petit format, adaptada al context de pandèmia. Enguany, s’ha volgut mantenir ja que permet apropar el vi novell a molts punts de la geografia del país. Parlem amb l’Oleguer Brunet, propietari del Celler Vins Petxina i membre de la comissió de l’organització de la Festa. La sequera i la falta de pluges durant la primavera i l’estiu d’aquest any ha obligat als agricultors a restringir o disminuir les dotacions d’aigua per poder acabar la campanya de regadiu. En condicions de poca aigua i per prendre decisions sobre la distribució d’aigua i equilibrar subministraments i demandes, és important conèixer la demanda de reg dels conreus en cada moment i predir-la per a tota una campanya. Un equip d’investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) experts en l’ús eficient de l’aigua en agricultura ha calculat que, aquesta temporada de regadiu, els cultius de regadiu de Lleida han necessitat un 14% més d’aigua de reg que la mitjana dels últims cinc anys per garantir les produccions. Joaquim Bellvert, investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA I acabem amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus, a Del residu al recurs: 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles.
El vi novell és l’únic vi de temporada, un vi que surt al mercat l’11 de novembre, dia de Sant Martí, i que està pensat per ser consumit de manera immediata, idealment entre novembre i finals d’hivern. La història del novell a Catalunya es remunta a quan a les cases de pagès el vi de l’any anterior no arribava en bones condicions fins a l’hivern següent i s’esperava amb molta il·lusió el vi de la nova anyada. Aquest vi es consumia sense haver reposat, tal com fan la resta de vins, fins i tot els joves, que no surten al mercat fins més endavant. Festa del Vi Novell que torna a Barcelona després de dos anys de parèntesi. Es farà el dissabte 12 de novembre als jardins del Palau Robert i s’hi podran tastar els primers vins de la collita del 2022. La Festa del Vi Novell suposarà la presentació al públic dels vins novells que elaboren 13 cellers catalans, de 7 denominacions d’origen diferents. Després de la festa, el vi novell començarà una gira per Catalunya amb una wine truck. La gira tindrà lloc durant tots els caps de setmana a partir del 13 de novembre i fins a mitjans de desembre. Es tracta d’una proposta que va néixer l’any passat amb l’objectiu d’oferir una celebració de més petit format, adaptada al context de pandèmia. Enguany, s’ha volgut mantenir ja que permet apropar el vi novell a molts punts de la geografia del país. Parlem amb l’Oleguer Brunet, propietari del Celler Vins Petxina i membre de la comissió de l’organització de la Festa.
La sequera i la falta de pluges ha obligat als agricultors a restringir les dotacions d’aigua per poder acabar la campanya de regadiu. Un equip d’investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries està desenvolupant una eina que estarà a disposició dels regants per conèixer la demanda d’aigua dels cultius en temps real, fer-ne un històric i predir-la fins a finals de campanya. Els cultius de regadiu de Lleida han necessitat un 14% més d’aigua de reg que la mitjana dels últims cinc anys. Per prendre decisions sobre la distribució d’aigua és important conèixer la demanda de reg dels conreus en cada moment i predir-la per a tota una campanya. Joaquim Bellvert és investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA.Segons Bellvert, tenint en compte que el 76% del regadiu de Catalunya es concentra a Lleida serà clau fer un ús racional i eficient de l’aigua de reg, ja que l’any que ve la campanya de reg serà molt complicada per les condicions climàtiques i perquè s’espera que els embassaments estaran en mínims històrics.
Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus, a Del residu al recurs: 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles.