Oriol Ansón, secretari d'Agenda Rural Frederic López i Palau, expert en economia circula i exassessor de Medi Ambient al Parlament Europeu Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus - 50 maneres de salvar el planeta
Benvinguts i benvingudes al Som Terra Acció Climàtica posa en marxa al portal Participa el procés participatiu sobre l'Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya. Aquesta Estratègia pretén donar resposta a una de les accions estratègiques de l’Agenda Rural de Catalunya En l’Estratègia per al relleu generacional agrari de Catalunya s’articula un nou marc d’actuació per a renovar les estructures agràries i per a donar suport a les noves generacions, tant familiars com nouvingudes, que tenen la voluntat de crear empreses viables econòmicament, socialment, i ambientalment.Parlem amb Oriol Ansón, secretari d'Agenda Rural L'economia circular és un model, sistema o estratègia econòmica que crea valor i, en definitiva, prosperitat, allargant la vida útil dels productes i traslladant els residus del final de la cadena de producció al principi. Conversem amb el Frederic López i Palau, expert en economia circular, Postgrau en Economia Circular per la UPC. Exassessor de Medi Ambient al Parlament Europeu. I acabem amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus, a Del residu al recurs: 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles. Avui quarta entrega del podcast! Som-hi!
L’Estratègia de relleu generacional agrari neix per a consensuar un document programàtic que reculli les accions principals a dur a terme per a donar suport a una nova generació agrària a Catalunya. Es defineix un Pla d’acció 2023-27 que articula els diferents programes, projectes i actuacions a realitzar per part de les entitats que treballen per al relleu generacional i l’emprenedoria agrària. Per a fer-ho s’ha realitzat un diagnòstic dels principals punts forts i punts febles de la realitat catalana, a partir de la revisió de la bibliografia, l’anàlisi de dades estadístiques, el buidatge d’un qüestionari de noves incorporacions, la consulta a persones expertes, i el treball en grup amb persones joves incorporades. Amb aquesta metodologia s’ha contrastat la visió de diferents entitats, públiques i privades, implicades en les polítiques de rejoveniment agrari en relació a una visió estratègica de relleu generacional i emprenedoria agrària. Aquest treball ha permès la definició d’una visió estratègica basada en 5 reptes, 13 objectius, i 35 accions. D’altra banda, l’Estratègia pretén donar resposta a una de les accions estratègiques de l’Agenda Rural de Catalunya que és ‘Promoure un Pla Nacional per al relleu generacional agrari que inclogui mesures de millora de la incorporació de joves agricultors, mesures que fomentin el mentoratge a nous agricultors, entre altres’. Mitjançant aquest procés participatiu, es pretén informar la ciutadania de la proposta d’Estratègia per al relleu generacional agrari de Catalunya, i rebre propostes que permetin completar-la i adaptar-la a les necessitats exposades per les persones participants, sempre respectant les etapes de participació realitzades anteriorment. L’Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya es pot consultar i fer aportacions fins el proper 13 de novembre de 2022. Parlem amb Oriol Ansón, secretari d'Agenda Rural
L'economia circular és un model, sistema o estratègia econòmica que crea valor i, en definitiva, prosperitat, allargant la vida útil dels productes i traslladant els residus del final de la cadena de producció al principi. Així doncs, com que els recursos es fan servir més d'una vegada, s'utilitzen de manera més eficient. Els sistemes circulars es focalitzen en el cicle dels recursos i es basen en els dissenys de llarga durada, el manteniment, la reparació, la reutilització, el reciclatge i la renovació dels materials i productes existents (així com amb la possibilitat de compartir-los), per minimitzar els recursos utilitzats i la fabricació de residus, la pol·lució i les emissions de diòxid de carboni. Es tracta d'un acostament regeneratiu que contrasta amb l'economia lineal, en què el model de producció se centra en: "extreure, produir, utilitzar i llençar". El Frederic López Palau és expert en economia circular, Postgrau en Economia Circular per la UPC. Ex assessor de Medi Ambient al Parlamento Europeu. Segons López Palau, l’economia circular simbolitza la revolució industrial que cal fer al segle XXI. Un canvi de paradigma des de l’economia lineal cap una una economia sostenible, neta i competitiva. I no es tracta només d’una qüestió mediambiental o de millora de l’eficiència de les empreses, sinó també laboral. L’economia circular planteja convertir allò que rebutgem en nous recursos.
I acabem amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus, a Del residu al recurs: 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles. Avui quarta entrega del podcast!